Denník N

Musíme premôcť bezmocnosť, hovorí výtvarník Miloš Kopták. Päťdesiat grafík daruje na záchranu obľúbeného bistra

Grafiky Miloša Koptáka
Grafiky Miloša Koptáka

Takto pred rokom mal veľa plánov. Až sa ich trochu obával. S maliarom Rayom Escalém zo Španielska, s ktorým tvorí Miloš Kopták už niekoľko rokov umeleckú dvojicu, mali mať hneď niekoľko veľkých spoločných výstav – v Paríži, v Moskve, na Slovensku aj v Španielsku.

Hranice sa však zatvorili a ostatné už viete. Aj po roku je všetko inak – či skôr rovnako, stále horšie.

„Utiahol som sa do svojej bubliny, do ateliéru, kde naďalej intenzívne pracujem, no množstvo negatívnych správ, ktoré ku mne doliehajú, ma už začalo prerastať,“ hovorí Kopták.

Postupne v sebe začal živiť myšlienku, ako by mohol v rámci vlastných možností aspoň s niečím reálne pomôcť a premôcť tak zároveň apatiu a bezmocnosť. Výsledkom je kampaň Umenie v kaši, ktorú spustil spolu s tímom TOTO! je galéria.

Snaží sa ňou povzbudiť Bratislavčanov, aby si chodili po obedy do bistra Kaša, ktoré bojuje o záchranu. Funguje to jednoducho: za 25 pečiatok za obed z Kaše môžete získať jednu grafiku.

Miloš Kopták. Foto – Mária Rojko
TOTO! je galéria na Moskovskej v Bratislave sa venuje primárne ilustrácii. Aktuálnu výstavu -OVÁ vystavuje v čase lockdownu po kúskoch aspoň vo svojom výklade. Na zábere diela Jarmily Čihánkovej. Foto – archív galérie

Za úsmevom je napätie a strach

„Do Kaše som začal chodiť pravidelne počas minulého roka a čím viac som tam chodil, tým viac mi tam chutilo,“ hovorí Miloš Kopták.

Konkrétne má na mysli Kašu 3, a teda jednu z trojice rovnomenných prevádzok, ktorá sídli v budove Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Všetky tri sa vyznačujú rovnakým konceptom –

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Kultúra v karanténe

    Vizuálne umenie

    Kultúra

    Teraz najčítanejšie