Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O lekciách covidového roku 2020 podľa Yuvala Noaha Harariho

Beduín z juhu Izraela na očkovaní. Foto - TASR/AP
Beduín z juhu Izraela na očkovaní. Foto – TASR/AP

Yuval Noah Harari, ktorého hádam netreba predstavovať, napísal pre Financial Times esej s názvom Lekcie covidového roku. Lekcie by sa dali zhrnúť do vety, že vedci obstáli, ale zlyhali politici. Zaujímavých postrehov je však v eseji oveľa viac.

Z historického pohľadu je priebeh tejto pandémie veľkým úspechom globalizácie, vedy a moderných technológií. Na rozdiel od minulosti, keď mor a iné choroby zabíjali populáciu v desiatkach percent, dnes „ľudstvo vôbec nie je bezmocné,“ píše Harari, hoci mnohí ľudia si to myslia. Ak napriek tomu státisíce zomierajú, je to vina najmä politikov.

Veľkou výhodou oproti minulosti sú dnes moderné technológie. Vďaka nim môžeme dokonca vypnúť časť ekonomiky bez vážnejších škôd. Na jednej strane je tu internet, vďaka ktorému dokážeme nahradiť mnohé činnosti vyžadujúce v minulosti fyzickú prítomnosť: vzdelávanie a komunikáciu v biznise, nehovoriac o istej duševnej kompenzácii za spoločenský lockdown.

Digitálne sledovanie infikovaných zasa umožnilo podstatne znížiť šírenie vírusu, čo napríklad počas španielskej chrípky pred 100 rokmi nebolo možné. Vtedy by bolo tiež nepredstaviteľné vypnúť ekonomiku tak, ako sa to stalo vlani takmer na celom svete.

Len si predstavte poľnohospodárstvo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

    Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie