Denník N

Vysvetľujeme: V čom spočíva problém Sputnika?

Pavol Jarčuška na letisku s premiérom Matovičom a ministrom Krajčím pri prvej dodávke ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensko. Foto – TASR
Pavol Jarčuška na letisku s premiérom Matovičom a ministrom Krajčím pri prvej dodávke ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensko. Foto – TASR

Vysvetľujeme je newsletter Denníka N pre mladých, ktorí nemusia rozumieť tomu, čo sa okolo nich deje, a pre rodičov, ktorí nemusia vedieť, ako sa o tom s nimi rozprávať. Vždy vo štvrtok v ňom rozoberáme jednu dôležitú spoločenskú tému.

Správu vybral a vysvetlil Tomáš Čorej

Dorazili prvé dávky

Igor Matovič mu hovorí „malý veľký zázrak“. Nákup očkovacej látky Sputnik V však spustil vážnu koaličnú krízu.

Prvé dávky ruskej vakcíny na košickom letisku osobne vítali premiér Igor Matovič, minister zdravotníctva Marek Krajčí (obaja OĽaNO) a hlavný infektológ Pavol Jarčuška. S týmto krokom však nesúhlasili koaličné strany Za ľudí a SaS.

Otázniky, ktoré súvisia s očkovacou látkou Sputnik V, sa dajú rozdeliť do troch veľkých skupín. V tomto texte sa vraciame na začiatok a vysvetľujeme problémy súvisiace s ruskou vakcínou.

Bezpečnostné. Igor Matovič v stredu napísal, že vírus nepozná svetové strany. Narážal tým na to, že Sputnik pochádza z Ruska, ktoré naša diplomacia považuje za bezpečnostnú výzvu.

Mnohí s premiérom súhlasia, že pôvod vakcíny v tomto prípade nie je rozhodujúci. Ak o očkovacej látke vieme, že je účinná a v prvom rade bezpečná, nie je kľúčové, odkiaľ pochádza. Problém však spočíva v tom, že pri Sputniku nemáme dostatok informácií.

Obhajcovia ruskej vakcíny sa odvolávajú na článok v renomovanom časopise Lancet, podľa ktorého je bezpečná a má účinnosť 91,6 percenta.

Lenže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Očkovanie proti koronavírusu

Vysvetľujeme

Slovensko

Teraz najčítanejšie