Denník N

Krošlák z OĽaNO: Vláda by mala pokračovať bez Matoviča, kritikov je v klube viac

Ján Krošlák na jar 2020 skladá sľub poslanca. Foto – TASR
Ján Krošlák na jar 2020 skladá sľub poslanca. Foto – TASR

Poslanec a bývalý tenista Ján Krošlák ako prvý z klubu OĽaNO verejne vystúpil proti premiérovi Matovičovi.

Aj po zverejnení statusu kritického k Igorovi Matovičovi hovorí, že zostáva koaličným poslancom. Pokiaľ súčasný premiér neodíde, bude naďalej pokračovať v jeho kritike.

„Igor Matovič je dobrý človek, zaslúži si úctu za to, ako bojoval proti korupcii, ale nebudem prehliadať to, ako vládne, ako zneužíva silu 53 poslancov pri vyjednávaní s partnermi. Chcel som premiérovi nastaviť zrkadlo a myslím si, že by bolo dobré, keby sa do toho zrkadla pozrel,“ hovorí poslanec Ján Krošlák.

Prečo ste sa ozvali práve teraz?

V prvom rade chcem povedať, že napísať ten status bolo moje vlastné rozhodnutie. To hovorím pre prípad, že by niekto chcel konšpirovať, že som zapojený do nejakých intríg. Napísal som, že chcem vypustiť džina z fľaše. Bublalo to vo mne už dlhší čas, stále som však dúfal, že náš premiér do svojho kresla dorastie. Nikto sa nerodí premiérom, na takúto funkciu neexistujú školy. Stále ho mám rád ako človeka a stále si myslím, že sa zapíše do dejín ako politik, ktorý zvrátil vývoj Slovenska.

Ale…

Ale pocitovo a emočne to vnímam podobne, ako keby môj syn študoval vysokú školu, opakovane by neurobil skúšky, až by ho z tej školy úplne vyhodili. Takže by som akceptoval, že na tú školu skrátka nemá. Rovnako vidím aj súčasného premiéra: opakovane neurobil skúšky a ukázal, že na svoju funkciu nedorástol. Ani pre mňa to nie je jednoduché skonštatovať, ale stojím si za tým.

Prečo práve teraz?

Ako hovorím, hromadilo sa to vo mne dlho, tých chýb bolo strašne veľa, s každým facebookovým statusom to pribúda – či už ide o výroky o bratislavskej kaviarni, či ide o nazvanie koaličného politika „idiotom“, či jeho „cikanie“ proti prezidentke. Igor Matovič je dobrý človek, zaslúži si úctu za to, ako bojoval proti korupcii, ale nebudem prehliadať to, ako vládne, ako zneužíva silu 53 poslancov pri vyjednávaní s partnermi. Toto sa mi nepáči a musel som sa ozvať. Chcel som premiérovi nastaviť zrkadlo a myslím si, že by bolo dobré, keby sa do toho zrkadla pozrel.

Čo myslíte tým zneužívaním 53 poslancov?

Myslím to v kontexte jeho spôsobu vládnutia. Keby som ja bol premiér a idem rokovať so Sulíkom, s Remišovou alebo s Kollárom, tak by som si nedovolil vystupovať z pozície takejto brutálnej sily. Musím si predsa zachovať nejakú kultúru vystupovania. Nemôžem byť ako boxer, ktorý sa postaví do ringu proti oveľa slabšiemu súperovi a nedá mu žiadnu šancu. Nepáči sa mi takéto vystupovanie, keď nie ste ochotný robiť kompromisy, pretože máte 53 poslancov za chrbtom.

Video: Výroky Igora Matoviča, ktoré rozdúchali koaličnú krízu (Autorky: Michaela Barcíková, Martina Koník)

Tušíte, čo na váš status hovorí Igor Matovič?

Priznám sa vám, že možno desať minút po tom, ako som ten status zverejnil, som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie