Denník N

Vedúci covidového oddelenia v srdcovom ústave: Pribúdajú mladí so zrazeninami, pacienti s poškodeným srdcom

Ľuboš Urban z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb. Foto - NÚSCH
Ľuboš Urban z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb. Foto – NÚSCH

Zhruba 20 percent hospitalizovaných s ťažším priebehom covidu má niektoré známky poškodenia srdca. Koronavírus môže spôsobiť odumretie niektorých buniek v srdci, hovorí Ľuboš Urban z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb.

Covid sa nemusí prejaviť len horúčkou či kašľom. V Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb mali v poslednom čase hospitalizovaných mladých ľudí, ktorí mali ako prvotný prejav covidu takzvanú venóznu trombózu. Vytvorili sa im zrazeniny v oblasti ciev dolných končatín, ktoré vycestovali do pľúcneho tkaniva a dokonca sa dostali až do systémového obehu, zásobujúceho jednotlivé orgány krvou a kyslíkom. Výsledkom bola náhla brušná príhoda s odumretím čreva, u iných odumretie dolnej končatiny, keď sa zrazeniny dostali až do nôh.

Ľuboš Urban je arytmológ a v Národnom ústave srdcových chorôb vedie covidové oddelenie. V rozhovore hovorí aj o:

  • kolegyni so zápalom srdcového svalu, ktorá ani tri mesiace po prekonaní covidu nie je schopná fyzickej aktivity,
  • o zákernosti koronavírusu, že dlhodobé následky môžu mať aj tí, ktorí najskôr nemali žiadne prejavy,
  • čo to je postcovidový syndróm,
  • kedy môže človek po covide opäť začať športovať či viac sa namáhať.

Akí sú pacienti, ktorí k vám prichádzajú pre covid?

Jedna časť pacientov nemá kardiovaskulárne ochorenia, ale prichádzajú pre vírusový zápal pľúc. Druhá skupina sú pacienti, ktorí majú predchádzajúce kardiovaskulárne ochorenie, a súčasne dostanú covid-19, ktorý mení priebeh základného kardiálneho ochorenia. U tých môže mať covid rôzny priebeh – od bezpríznakového po devastujúce ochorenie, ktoré môže končiť až smrťou. Koronavírus postihuje nielen pľúca, ale aj steny ciev, a tak sa môže prejaviť v rôznych orgánoch. Aj ako infarkt myokardu, cievne mozgové príhody, alebo novodiagnostikované zlyhávanie srdca.

Môže sa covid prejaviť u pacienta infarktom alebo porážkou?

Áno. Nie u všetkých sa prejavia ako prvé príznaky covidu vysoká teplota, kašeľ, dýchavičnosť, ktoré svedčia o zápale pľúc. Existuje určitá skupina ľudí, u ktorých prvotným prejavom ochorenia koronavírusom je napríklad trombóza. Vytvorí sa zrazenina napríklad niekde v cieve dolných končatín, ktorá sa môže uvoľniť, a z toho vzniknúť pľúcna embólia. Čoraz viac sa s týmito stavmi stretávame ako s prvotným prejavom ochorenia covid-19.

Ďalšia skupina pacientov je po prekonaní covidu, s akými problémami k vám chodia?

S nárastom počtu osôb, ktoré prekonali covid, stúpa aj skupina pacientov s takzvaným postcovidovým syndrómom. Postcovidový syndróm sa rozdeľuje do niekoľkých kategórií podľa nástupu a charakteru ťažkostí. Najčastejšie ide o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie