Denník N

Prečo sa mýlite, keď si myslíte, že za úspechom Manchestru City sú len peniaze (analýza)

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Bývalá hviezda Manchestru United Rio Ferdinand dnes pracuje v médiách. Pre BT Sport robil nedávno rozhovor s manažérom Manchestru City Pepom Guardiolom.

Opýtal sa ho, v čom je City odlišné od Barcelony a Bayernu Mníchov, dvoch klubov, v ktorých bol predtým úspešný. Guardiola odpovedal, že v Anglicku sa cíti skvele. „Nie je to iba o futbale, celá krajina je špeciálna. Môžem trénovať v krajine Shakespeara, Beatles a Oasis.“

A Guardiola ju zatiaľ od svojho príchodu v lete 2016 ovláda. City smeruje za tretím ligovým titulom v posledných štyroch sezónach. Ešte na jeseň to pritom vyzeralo na veľký súboj o Premier League až do úplného konca. Favoriti aj pre únavu z pandémie a nahustený program strácali body, rozdiely boli minimálne. Potom však nastúpilo Guardiolovo City a doteraz ho nikto nezastavil.

Ešte v januári mali šancu aj United. V nedeľu však budú z pozície druhého v manchesterskom derby naháňať až pätnásťbodovú stratu na City, ktoré vyhralo 21 zápasov vo všetkých súťažiach za sebou.

Guardiolu nezastavil v utorok ani manažér Wolverhamptonu Nuno Espirito Santo, City vyhralo 4:1. V tejto sezóne strelilo dokopy 56 gólov – viac ako ktokoľvek iný – a inkasovalo len 17 – menej ako ktokoľvek iný.

Guardiola sa zatiaľ za majstra nepovažuje. Reálne nebezpečenstvo pre Premier League je však v tom, že City svoj náskok ešte zvýši. Podľa športovej dátovej spoločnosti Stats Perform je šanca City na titul v hodnote 99,9 percenta. Pre budúci predaj vysielacích práv však nie je taká predvídateľnosť vôbec výhodná.

Guardiolu už teraz môžeme považovať za jedného z najdôležitejších trénerov v histórii futbalu. Jeho kritici väčšinou poukazujú na to, že trénoval len veľkokluby, a preto bol úspešný.

V Barcelone dostal šancu bez toho, aby mal za sebou veľkú trénerskú minulosť. Pre Bayern bol logickou voľbou. City jeho príchod plánovali dlhé roky a potom mu poskytli takmer neobmedzené finančné zdroje, aby si vybudoval nový tím podľa seba.

Borussia Mönchengladbach je jeden z najlepších bundesligových klubov. City ho však pred týždňom v prvom zápase osemfinále Ligy majstrov poriadne ani nepustilo k lopte. Víťazstvo 2:0 prišlo po absolútnej dominancii. Guardiolu sa potom novinári pýtali, v čom je tajomstvo. „Máme veľa peňazí a môžeme si kúpiť veľa neuveriteľných hráčov. Toto je dôvod,“ odpovedal.

Nikto nevie, či to Guardiola myslel sarkasticky. Isté však je, že City sa po rozpačitom štarte do sezóny neuveriteľne zlepšilo a všetkých predbehlo. Liverpool sa dostal do dlhodobej krízy, Tottenham po nádejnom úvode upadol, Chelsea stále iba zapracováva drahé posily, Arsenal má kolísavú formu a United strácalo body remízami. City vyhrávalo, keď to ostatní nedokázali.

A či mal Guardiola s peniazmi pravdu? Tento text ukáže, že to celé nie je len o nich.

Rytmus, plynulosť a kvalita

Drahé posily sú samozrejme Guardiolovou výhodou, ale zároveň vytvoril skvelú atmosféru v kabíne a opäť mení futbal aj po taktickej stránke.

City má najlepšiu ofenzívu v lige, hoci mu chýba chladnokrvný zakončovateľ. Sergio Agüero pre zranenie v tejto sezóne Premier League ešte neskóroval, jeho nástupca Gabriel Jesus strelil len šesť gólov.

Najlepším strelcom je nečakane 30-ročný nemecký záložník Ilkay Gündogan s 11 gólmi. Gündogan pritom v minulosti nepredstavoval smerom dopredu veľkú hrozbu.

V Guardiolovom taktickom systéme na tom nezáleží. Guardiola zmenil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Liga majstrov

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie