Denník N

Francúzi sa celoštátnemu lockdownu vyhli a nechávajú otvorené školy aj v najviac zasiahnutých oblastiach

V uliciach Paríža je stále viac ľudí. Foto - TASR/AP
V uliciach Paríža je stále viac ľudí. Foto – TASR/AP

Prísne opatrenia platia len v oblastiach, kde je najviac rozšírený koronavírus. Vláda prezidenta Macrona predpokladá, že normálnejší život by mohol nastať už v polovici apríla vďaka novému zdravotnému preukazu a rýchlejšiemu očkovaniu.

„Vydržte ešte štyri až šesť týždňov,“ vyzval Francúzov Emmanuel Macron. Tí sú už z obmedzení unavení a mnohí ich nedodržiavajú. Nemocnice sa medzitým napĺňajú a hľadajú lôžka pre ďalších pacientov.

Počet nových prípadov covidu-19 za posledné dni vo Francúzsku stúpa. Kým v októbri bolo 5-tisíc nových prípadov denne, v súčasnosti je to okolo 23-tisíc nakazených.

Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 3637 ľudí, z toho 322 prijali za posledných 24 hodín (údaje zo stredy).

Víkendový lockdown v Nice

Miera záťaže nemocníc sa približuje situácii na začiatku decembra, keď bola vo Francúzsku druhá vlna pandémie. Počas jej vrcholu bolo na JIS okolo 4900 ľudí. Ešte horšie to bolo počas prvej vlny vlani na jar, keď podľa denníka Le Monde potrebovalo v nemocniciach intenzívnu starostlivosť 7-tisíc ľudí.

Nemocnice síce nekolabujú, ale nájsť voľné lôžka je stále náročnejšie.

„Blížime sa k stropu toho, čo môžeme urobiť z hľadiska kapacít, štruktúr, ale predovšetkým z dôvodu dostupnosti zdravotníkov,“ povedala pre denník Le Monde Carole Ichaiová, anestéziologička z Fakultnej nemocnice v Nice, ktorá celé dni zisťuje voľné lôžka v okolitých nemocniciach a posiela tam pacientov.

Práve v letovisku na juhu Francúzska bude cez víkend opäť lockdown. Môže za to rozšírenie nákazy covid-19 v oblasti.

Kým miera výskytu ochorenia je na národnej úrovni 220 potvrdených prípadov na 100-tisíc obyvateľov za sedem dní (incidencia), Nice vykazuje 691 nakazených.

Piknik pri Seine

Vo Francúzsku od polovice decembra platí 12-hodinový zákaz vychádzania – od 18. do 6. hodiny ráno. Vláda nechce nariaďovať celoštátny lockdown (posledný sa skončil 15. decembra), zatvára len oblasti s najvyššou mierou nákazy. Tento víkend preto okrem mesta Nice uzavrie ešte severofrancúzsky Dunkerque, kde sa šíri britská mutácia koronavírusu.

Pôvodne víkendovú uzáveru zvažovali aj pre oblasť Paríža zvanú Ile-de-France. Žiadali to najmä lekári z nemocníc.

„Vidíme výrazný nárast v počte hospitalizácií na jednotke intenzívnej starostlivosti a nič nenasvedčuje tomu, že by sa to znižovalo,“ povedal pre BFMTV Djillali Annane, primár z jednotky intenzívnej starostlivosti nemocnice Raymond-Poincaré na západnom predmestí Paríža.

„Naopak, všetky ukazovatele skôr naznačujú, že počty prijatých pacientov sa budú zvyšovať, a ak bude vyhlásený lockdown pre Ile-de-France, bude to dobrá správa.“

Miera výskytu covidu-19 je v tejto oblasti 342 potvrdených prípadov na 100-tisíc obyvateľov za sedem dní. Vo väčšine vzoriek už koncom februára indikovali britský variant vírusu.

Vláda však víkendový lockdown napokon neschválila, aj pre otvorenú kritiku parížskej starostky Anne Hidalgovej. Tá plánovaný lockdown nazvala „náročný, tvrdý a dokonca nehumánny“.

Namiesto zatvorenia všetkých verejných miest vrátane obľúbených parkov navrhovala presný opak – vyučovanie v prírode, otvorenie záhrad a verejných priestranstiev pre ľudí.

To ľudia využili už minulý víkend, keď sa v Paríži oteplilo.

„Francúzi sú veľmi spoločenskí. Keď prišlo teplejšie počasie, ľudia začali piknikovať pri Seine. Neskôr sa tam objavili policajti na motorovom člne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Voľby vo Francúzsku

    Svet

    Teraz najčítanejšie