Denník N

V cícerovej nátierke nebezpečná baktéria nebola, potvrdili to testy z Česka

Foto - N
Foto – N

Vzorky nátierky poslala inšpekcia na preverenie do Česka. Na Slovensku totiž nie je akreditované laboratórium na zistenie baktérie Clostridium botulinum.

Testy certifikovaného laboratória v Ostrave ukázali, že ani v jednom z preverovaných výrobkov od spoločnosti Alfa Bio nebola nebezpečná baktéria Clostridium botulinum ani botulotoxín. Potvrdil to pre Denník N Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS SR).

„Sme veľmi radi, že sa nepotvrdili informácie, že zdrojom nákazy bola naša nátierka,“ reagoval na informácie Ondrej Lunter zo spoločnosti Alfa Bio. Rovnako je však rád, že pacient s príznakmi otravy botulotoxínom už nie je v ohrození života.

Podľa hovorkyne banskobystrickej nemocnice Ruženy Maťašeje sa jeho stav už zlepšil, je už pri vedomí.

Stiahli ju z trhu

Nerozbalené vzorky cícerovej nátierky odobraté z výroby a zo Slovenského misijného hnutia, ale aj jej zvyšky z obalu zo skonzumovanej nátierky začali inšpektori preverovať po tom, čo minulý mesiac do banskobystrickej nemocnice prijali 43-ročného človeka s príznakmi otravy botulotoxínom. Tvrdil, že kým sa jeho stav zhoršil, konzumoval aj cícerovú nátierku, no aj iné jedlá.

Podľa nemocnice začal v noci z 11. na 12. augusta pociťovať prvé príznaky – ťažobu na žalúdku a nevoľnosť. Nad ránom vstal, mal dvojité videnie, neistú chôdzu, závraty, cítil sa slabý a mal problémy s prehĺtaním.

Na neurologickej klinike vyslovili podozrenie na botulizmus na základe typických príznakov. Jeho stav sa začal prudko zhoršovať, preložili ho na metabolickú JIS Internej kliniky, kde mu podali tri dávky antibotulinického séra.

Neskôr ho uviedli do umelého spánku, v ktorom bol niekoľko dní.

No na základe informácie od Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici nariadila príslušná regionálna veterinárna a potravinová správa stiahnuť z trhu cícerovú nátierku tej šarže, ktorú pacient konzumoval, teda s dátumom spotreby do 21. augusta.

Test je spochybniteľný

Regionálny úrad verejného zdravotníctva však pri preverovaní vzoriek z koša nepoužil certifikovanú metódu na zistenie baktérie Clostridium botulinum. Tá sa totiž na Slovensku nerobí.

Laboratórium v Dolnom Kubíne má akreditáciu len na zistenie menej nebezpečnej baktérie Clostridium perfirgens.

To, že na Slovensku nemáme akreditované laboratórium na potvrdenie baktérie Clostridium botulinum, považuje Peter Šimko z chemickotechnologickej fakulty v Bratislave za závažný problém bezpečnosti potravín na Slovensku. „Ak štát nemá na zaplatenie  akreditácie tejto skúšky, môže byť urobená len neakreditovaná skúška, ktorá je spochybniteľná pred súdom,“ dodal.

Test na nebezpečnejšiu baktériu urobili v laboratóriu kultiváciou. V protokole o výsledkoch testov, ktoré zverejnil výrobca nátierky – spoločnosť Lunter na svojom webe, úrad potvrdil, že vo vzorke zvyškov nátierky z otvoreného obalu zistil suspektné Clostridium botulinum.

Na základe použitia iných metód testovania, než sú certifikované pre potvrdenie Clostridium botulinum, tak skonštatoval, že by tam smrteľne nebezpečná baktéria mohla byť.

Chceli mať istotu

Šéf ŠVPS Bíreš však pre Denník N  priznal, že výsledky testov, po ktorých odporučili stiahnuť šaržu nátierky z trhu, mohlo ovplyvniť to, že sa pracovalo so zvyškami nátierky, ktorá už bola niekoľko hodín v koši. „Smetný kôš je vždy smetný kôš, je v ňom aj mechanická špina, aj možnosť inej kontaminácie,“ povedal.

Aj preto, aby sa vzorky posúdili nespochybniteľne, poslala ŠVPS vzorky z originálneho, neotvoreného balenia nátierky do Česka. Tie baktériu v tomto výrobku, ale ani v koložvárskej kapuste nepotvrdili.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie