Denník N

Slovensko nakúpilo 35 miliónov testov, ktoré u nás nie sú schválené na samotestovanie

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Slovensko vo februári objednalo ďalších 35 miliónov testov, ktoré minister zdravotníctva spája s „obrovskou zmenou testovacej stratégie“ a so samotestovaním ľudí doma.

Nemusí to byť celkom tak. Testy podľa príbalových letákov nie sú určené na samotestovanie a mali by ich robiť zdravotníci.

Väčšina dodávky, až 20 miliónov kusov, sú bežné antigénové testy od spoločnosti Biosensor, s ktorými máme skúsenosť z plošného testovania. Výter sa robí hlboko v nose.

Zvyšok dodávky, 15 miliónov testov od spoločnosti Siemens, sú testy, ktoré stačí do nosa strčiť len na 2 až 4 centimetre, ale ani tie výrobca neodporúča na samotestovanie.

Podpora plošného testovania je na Slovensku po mesiacoch antigénových testov nízka. Prieskum Focusu pre Denník N ukázal, že väčšina ľudí neverí, že by pomáhali v boji s pandémiou, alebo si myslia, že pomáhajú len málo.

Prieskum zároveň ukázal, že zhruba desať percent obyvateľstva doteraz nebolo na antigénovom testovaní ani raz. Na takéto testovanie nechodia najmä ľudia so základným a stredoškolským vzdelaním bez maturity a starší ľudia – pri senioroch nad 65 rokov vláda opakovane neodporúčala účasť na plošnom testovaní, hoci obmedzenia bez testu platili aj pre seniorov.

Keď sa na účasť na antigénových testovaniach pozrieme podľa voličov strán, najmenej na ne chodia voliči Smeru, ĽSNS, KDH a Hlasu.

Krajčí žiada o pomoc úrad pre normalizáciu

Minister Marek Krajčí (OĽaNO) v utorok na tlačovej konferencii nepriamo priznal, že testy nie sú určené na samotestovanie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie