Denník N

Boko Haram masakruje Nigérijčanov, bomby ukrývajú dievčatká

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Nigérijská militantná skupina Boko Haram stupňuje teror voči obyvateľstvu. Podľa Amnesty International v posledných dňoch militanti spáchali svoj nateraz najhoší čin: zmasakrovali dvetisíc obyvateľov rybárskej osady Baga. Cez víkend zase poslali na smrť tri malé dievčatá. Pod hidžáby im ukryli výbušniny a poslali ich na rušné trhy.

Nigérijčania, ktorí utekajú pred Boko Haram a neveria, že vláda je schopná ich uchrániť, hovoria, že svet nezaujíma, čo sa u nich deje. V Brage umierali hlavne ženy, deti a starci,čo nevládali utiecť pred militantmi. Opisy scén, ktoré odtiaľ prichádzajú, sú plné hrôzy.

Politický analytik Imad Mesdou na svojom Twitteri podľa denníka The Independent o masakre v Brage napísal: „Žiadne breaking news, žiadne vysielanie naživo, žiadne medzinárodné zdesenie.“ Pripomenul, že udalosti v Nigérii úplne zapadli pre dianie v Paríži.

Humanitárni pracovníci v oblasti hovoria, že je to preto, lebo pre západné médiá má život Afričana menšiu hodnotu ako život Európana.

Médiá majú problém

Mohlo by to tak vyzerať, ale problém je komplexnejší. Ako pripomína The Atlantic, médiá, celebrity a ľudia s vplyvom na verejnú mienku sa vedeli celkom zmobilizovať, keď skupina Boko Haram minulý rok uniesla dvesto nigérijských školáčok.

Problémom je aj to, že pokrývanie nigérijského konfliktu je pre médiá komplikované, ak nie nemožné. Boko Haram, podobne ako Islamský štát v Sýrii a Iraku ovláda veľké územia krajiny a zo západných novinárov sa tam dostane len málokto.

Dôležité je aj to, že na rozdiel napríklad od Francúzska, kde sa vláda rýchlo spamätala z prvotného šoku, nigérijský prezident Goodluck Jonathan, ktorý sa usiluje o znovuzvolenie, dlhé roky s hrozbou Boko Haram nerobil nič a aj teraz sa jeho protiteroristické operácie považujú za neúčinné a chaotické.

Analytici sa zhodujú, že s blížiacimi sa voľbami a minimálnym medzinárodným tlakom sa akcie Boko Haram ešte vystupňujú. Skupina voľby a demokraciu považuje za blasfémiu a násilím chce ľudí odradiť od účasti. Tým však nahráva prezidentovi, ktorý je kresťan a ktorému nízka účasť moslimov len pomôže.

Dievčatá atentátničky

Expertov znepokojuje aj nový trend Boko Haram, a to sú detskí samovražední atentátnici. Cez víkend tri dievčatá, vraj nie staršie ako desať rokov, zabili na trhoviskách najmenej dve desiatky ľudí. Opasky s výbušninami mali ukryté pod hidžábom. Zrejme ani netušili, čo nesú.

„Je to veľmi znepokojujúce, také mladé dievčatá. Ľudia si musia dávať pozor na ženy v hidžáboch. Staršie, aj veľmi mladé,“ citovali viaceré agentúry nigérijského predstaviteľa.

Boko Haram podobne ako ostatné islamistické skupiny už v minulosti zneužila na samovražedné atentáty ženy, ale ešte nikdy také mladé dievčatá.

Zahalené ženy často „prekĺznu“ bez pozornosti, lebo je zakázané, aby ich napríklad pri bezpečnostných kontrolách prehliadal muž.

Nasadzovanie detí nie je už v teroristických skupinách tabu. Známi sú detskí atentátnici z Afganistanu či palestínskych území. Boli to však skôr tínedžeri.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie