Denník N

Musia chodiť do práce, hoci by mohli robiť aj z domu. Príbehy úradníkov, vyšetrovateľov a aj ľudí z ministerstiev

Policajti kontrolujú opatrenia v uliciach, ich porušenia by našli aj na ministerstvách. Foto - TASR
Policajti kontrolujú opatrenia v uliciach, ich porušenia by našli aj na ministerstvách. Foto – TASR

Pozreli sme sa na to, ako sa dodržiava lockdown v štátnej správe, ktorá by mala ísť príkladom. Desiatky ľudí musia chodiť do práce aj na úrade vlády, ministerstve práce či v iných štátnych a verejných inštitúciách.

Pred viac než mesiacom vláda nariadila povinnú prácu z domova pre všetkých, ktorým to charakter práce umožňuje. Minulý týždeň oznámila, že nariadenia začne aj riadne vymáhať.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) priamo vyzýval ľudí, aby štátu hlásili, pokiaľ ich zamestnávateľ takýto pokyn obchádza.

„Zistili sme, že bolo veľa takýchto prípadov, kde zjavne zamestnanec nejakú účtovnícku prácu mohol robiť z domácnosti, takže, jednoducho, všetky tieto podnety budeme preverovať,“ hovoril Krajniak začiatkom februára.

Denník N sa pozrel na to, ako sa tento pokyn dodržiava na miestach, ktoré sú vláde najbližšie: na úradoch, ministerstvách, na polícii či na radniciach.

Výsledok?

Mnohí úradníci aj po vládnych nariadeniach dochádzajú do kancelárií, hoci pracujú za počítačom. Dôvody sú rôzne: od objektívnych príčin, že sa z domova nevedia pripojiť do služobných databáz, až po situácie, že ich pracovisko nie je „mentálne“ nastavené na takzvaný home office.

Stalo sa, že nám zamestnanci napísali, ako im zrazu po zaslaní novinárskych otázok umožnili viac práce na diaľku.

Veľká časť zamestnancov musí ďalej chodiť do práce napríklad aj na ministerstve práce či na úrade vlády.

Toto je šesť príbehov o (ne)dodržiavaní lockdownu v štátnej či obecnej sfére, ktoré ukazujú, aká rozšírená je na vrchole pandémie práca z kancelárie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie