Denník N

Vyberáme si z piatich vakcín a sme tiež ohrozená skupina, vraví novinár zo Srbska

Vojak dostáva vakcínu proti ochoreniu covid-19 od čínskej spoločnosti Sinopharm. Foto - TASR/AP
Vojak dostáva vakcínu proti ochoreniu covid-19 od čínskej spoločnosti Sinopharm. Foto – TASR/AP

Očkovanie prebieha rýchlo a hladko pre dobré vzťahy s Čínou aj Ruskom, rozpráva novinár Péter Kókai.

Srbsko patrí momentálne medzi najrýchlejšie krajiny sveta pokiaľ ide o očkovanie proti koronavírusu a je ďaleko pred Európskou úniou.

Péter Kókai je šéfredaktorom nezávislého maďarskojazyčného spravodajského portálu Szabad Magyar Szó so sídlom v srbskej Sente. Keďže v Srbsku sa považujú za ohrozenú skupinu aj novinári, Kókai už bol zaočkovaný a mohol si vyberať spomedzi piatich vakcín. V rozhovore sme sa ho pýtali, ako v Srbsku prebieha očkovanie, prečo môžu byť jednotkou na európskom kontinente a ako rieši pandémiu srbská vláda.

Ako prebiehalo vaše očkovanie?

V elektronickom systéme som sa zaregistroval 17. januára. Čakal som mesiac, kým som dostal oznámenie do mailu a SMS-ky, že na druhý deň sa môžem prísť dať zaočkovať. Takže zhruba 24 hodín pred očkovaním ma informovali, kde a kedy sa môžem dostaviť. Pri registrácii som si mohol vybrať očkovaciu látku a takisto aj miesto očkovania. Keď som to spravil, dostal som oznámenie, že mnou vybraná vakcína bude k dispozícii na mnou vybranom mieste.

Ako to vyzeralo na mieste?

Mal som termín o 15.05 hod. a dostal som sa na rad o 15.05 hod. Lekár, ktorý ma zaočkoval, komunikoval so mnou v mojom materinskom jazyku. Senta je väčšinovo maďarské mesto, takže dbali aj o tento aspekt. Po očkovaní som čakal pätnásť minút a mohol som ísť. Už na mieste mi oznámili, že o tri týždne môžem prísť na druhú dávku vakcíny, ani nemusím čakať na ďalšiu výzvu. Keď som prišiel domov, už som dostal elektronický doklad o tom, že som bol zaočkovaný prvou dávkou. Pri očkovaní nebol rad, ani žiadny dav ľudí, všetko prebiehalo veľmi hladko.

Ktorú vakcínu ste si vybrali?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie