Denník N

Bývalá novinárka Sujová: Sudca Polka bol taký malý Kočner. Dnes už je bezvýznamný a bezzubý

Zita Sujová a sudca Polka v marci 2021. Foto – TASR a archív Zity Sujovej
Zita Sujová a sudca Polka v marci 2021. Foto – TASR a archív Zity Sujovej

Už pred vyše dvadsiatimi rokmi vo svojom článku pre týždenník Moment napísala, že sudca Pavol Polka je skorumpovaný a má kontakty na podsvetie. Za tieto slová bola v roku 2008 právoplatne odsúdená za ohováranie. Zita Sujová sa prestala venovať novinárčine v roku 2002. Utiahla sa na samotu a začala sa venovať keramike. Znovu „ožila“ až po odsúdení Polku za korupciu. V rozhovore sa dočítate:

  • prečo ju viac potešilo vidieť Polku v putách ako to, že ho odsúdili;
  • prečo sa aj napriek odsúdeniu z ohovárania tohto sudcu necítila porazená;
  • prečo ako novinárka písala práve o Polkovi;
  • ako je možné, že ju odsúdili za pravdivé zistenia a on vyviazol v tom čase bez trestu;
  • či rozmýšľa o „odplate“.

V stredu súd odsúdil bývalého sudcu Pavla Polku. Sledovali ste posledné mesiace dianie okolo neho?

Viac-menej nebolo čo sledovať. Bol zatknutý, vo väzbe a potom prišiel súd. Na jeho zatknutie som však verejne reagovala.

Nejako zvlášť ste to teda neprežívali?

Keď som na informáciu o jeho zatknutí narazila na Facebooku, rozosmialo ma to. Nebol to zlomyseľný smiech, len čistá radosť. A zakaždým, keď si spomeniem na fotografie Polku v putách, musím sa smiať. Takým tým klokotavým smiechom priamo od srdca.

Rozosmialo vás aj rozhodnutie súdu?

Nie, ale ten trest považujem za dostačujúci, aj vzhľadom na celospoločenskú situáciu v oblasti súdnictva. Tento človek je už bezzubý, nemá žiadnu moc a nemôže pokračovať v trestnej činnosti, ktorú tridsať rokov páchal. Na rozdiel od zatknutých v Búrke a Víchrici. To je skutočné zlo a iný level ako Polka. Okrem toho, odsedel si vo väzbe vyše päť mesiacov a to bolo pre neho, myslím, dostatočne veľkým varovaním, aby vedel, čo by sa dialo, ak by opäť vykročil z kruhu.

Pavol Polka pred rozhodovaním o väzbe. Foto – TASR

Nemôže to byť vnímané aj ako signál pre ostatných korupčných sudcov, že vlastne môžu celý život kupčiť s rozsudkami, a keď ich zadržia, stačí sa priznať, oľutovať, spolupracovať s vyšetrovateľmi a vyviaznu s podmienkou a takým peňažným trestom, ktorý hravo zaplatia?

Jedna vec je, že má zaplatiť 150-tisíc eur, čo pre neho nie je veľa. Ale na druhej strane je skutočnosť, že už stratil doterajší status, už nie je pre nikoho VIP osobou. Už si nebude vedieť plniť záväzky voči tej druhej strane, ktorú nazývame podsvetím, alebo voči ľuďom, s ktorými sa podieľal na páchaní trestnej činnosti. Jednoducho, jemu už nič navyše nekvapne.

Okrem toho, taký typ človeka, ako je Polka, sa asi tak ľahko nenájde. On je podľa mňa egomaniak. Veď čo on robil v protiútokoch v podobe žalôb na ochranu osobnosti, nebolo normálne. A vďaka ustráchaným alebo podobne korupčne orientovaným sudcom mu to prechádzalo.

Ako si na neho spomínate?

Urobil všetko pre to, aby ma zastrašil. Využil všetky možné

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Korupcia na žilinských súdoch

Slovensko

Teraz najčítanejšie