Denník N

Petíciu podporila aj prezidentka. Svetový pohár a Vlhová sa do Jasnej vracajú v tieni ekologickej katastrofy

Hotel Damián stojí v tesnom susedstve Vrbického plesa, najvýznamnejšieho ľadovcového plesa v Nízkych Tatrách. Foto – Karol Kaliský
Hotel Damián stojí v tesnom susedstve Vrbického plesa, najvýznamnejšieho ľadovcového plesa v Nízkych Tatrách. Foto – Karol Kaliský

Na Chopku sa bude súťažiť po piatich rokoch, dolina pod ním sa odvtedy zmenila na nepoznanie.

Keď sa v roku 2016 v Jasnej konal Svetový pohár v lyžovaní, počas jedného dňa sa naň prišlo pozrieť 15-tisíc fanúšikov. Na deň presne po piatich rokoch je ženská lyžiarska elita späť.

Do strediska sa však nedostane žiadny fanúšik, novinári potrebujú negatívny PCR test a musia dodržiavať prísne protiepidemické pravidlá.

Preteky budú veľkou udalosťou nielen na slovenských televíznych obrazovkách. Ide o veľa – Svetový pohár sa chýli ku koncu a lyžiarsky svet sleduje, či ho vyhrá Petra Vlhová alebo Lara Gutová-Behramiová.

No Svetový pohár v Jasnej má aj svoju odvrátenú stránku. V priamom prenose to možno nebude vidno, ale v Demänovskej doline sa masívne stavia hneď niekoľko projektov súkromných developerov a ďalšie sú naplánované. Ide predovšetkým o hotely a kolosálne apartmánové komplexy.

Demänovská dolina je pritom jedna z najstarších rezervácií v krajine s najdlhším jaskynným systémom na Slovensku, ktorý meria takmer 80 kilometrov.

V článku sa dočítate aj o tom:

  • akým podvodom sa v roku 2006 prvýkrát zmenil územný plán;
  • ako sa pokračovalo vo výstavbe napriek nálezu Ústavného súdu;
  • ako podpísalo petíciu už viac ako 100-tisíc ľudí a dostane sa aj do parlamentu či
  • akú formu má Petra Vlhová pred domácimi pretekmi.

Petíciu podpísala aj prezidentka

Asi 15 kilometrov dlhá dolina leží v Národnom parku Nízke Tatry, kde by mala byť ochrana prírody nadradená ostatným činnostiam. Napriek tomu tam lesy postupne nahrádza betón.

Obrovské stavenisko nad jaskyňami,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Petra Vlhová

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie