Denník N

V OĽaNO pripúšťajú menšinovú vládu Matovič – Kollár. Vznikla by jednoducho, no ďalej by to bol rizikový podnik

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Do riadnych volieb zostávajú tri roky a tak dlho ešte na Slovensku menšinová vláda nikdy nevládla. Kollár s Matovičom by si museli zaistiť, že by sa nenašlo 76 hlasov na vyslovenie nedôvery vláde.

Najsilnejšia vládna strana OĽaNO od štvrtka v odpovedi na požiadavku vymeniť premiéra hovorí aj o možnosti menšinovej vlády so Sme rodina.

„Ak si dve najmenšie koaličné strany myslia, že vydieraním a podmieňovaním svojho zotrvania budú vymieňať ministrov či premiéra, tak takto to nepôjde. A ak si myslia, že je ich pozícia neotrasiteľná, tak hovorím, že sme pripravení pokojne vládnuť aj vo dvojici a môžeme mať menšinovú vládu,“ povedal Denníku N minister obrany a jeden z najvplyvnejších ľudí v OĽaNO Jaroslav Naď.

„OĽaNO a Sme rodina má 70 poslancov a v žiadnom prípade neumožníme predčasné voľby,“ povedal s tým, že za najlepšie riešenie považuje stále pokračovanie štvorkoalície.

Dostať sa k menšinovej vláde je procesne jednoduché a je ťažké tomu zabrániť. Pokiaľ by z vlády odišli SaS a Za ľudí, zvyšné strany OĽaNO a Sme rodina by si rozdelili ich ministerské posty a premiér by išiel za prezidentkou s novými menami. Tá by na jeho návrh mala vymenovať nových ministrov. Parlament by nemusel ani schvaľovať nové programové vyhlásenie vlády.

Hneď na úvod treba povedať, že podľa informácií Denníka N patrí odchod SaS a Za ľudí a následná menšinová vláda OĽaNO a Sme rodina stále medzi menej pravdepodobné scenáre. Najpravdepodobnejším je zatiaľ pokračovanie vlády štvorkoalície bez zmien alebo s malými personálnymi zmenami.

No už len hrozby menšinovou vládou sú politický nástroj, ktorý by SaS a Za ľudí mohol nabádať k väčšej opatrnosti pri úvahách o odchode z vlády či pri tlaku na výmenu Igora Matoviča.

Vláda bez podpory 76 hlasov

Menšinová vláda je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Slovensko

Teraz najčítanejšie