Denník N

Vláda nedotiahla prísne návrhy odborníkov, mnohé školy sa v pondelok otvoria

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Po týždni, keď vysielali rozdielne stanoviská ministerstvá školstva a zdravotníctva, zobrali veci do rúk zriaďovatelia a riaditelia škôl. Do škôl sa vráti oveľa viac detí, než odporučili odborníci vláde.

Minulý týždeň rokovala vláda s odborníkmi, ktorí jej odporučili prijať na tri týždne prísnejšie opatrenia. Ich hlavným cieľom bolo obmedziť mobilitu ľudí a tým obmedziť šírenie epidémie.

Pre školákov to malo znamenať, že po mesiaci prezenčného vyučovania, ktorý mohla využiť aspoň časť žiakov, sa budú musieť opäť všetci učiť z domu. Vedci odporúčali, aby zostali školy otvorené len pre deti, ktorých rodičia musia chodiť do práce, aby zabezpečili chod štátu.

Odporúčania vedcov sa však cez ministerstvo školstva nedostali do praxe. V pondelok 8. marca, keď mali začať platiť, sa vrátia do škôl aj mnohé iné deti než len tie, ktoré majú rodičov v kritickej infraštruktúre.

Podľa ministerstva školstva majú školy fungovať rovnako ako doteraz, teda v systéme, ktorý platí od 8. februára a umožňuje návštevu škôl a škôlok pre predškolákov, pre žiakov 1. až 4. ročníka základných škôl a pre študentov posledných ročníkov stredných škôl.

Od pondelka ministerstvo školstva urobilo len jednu zmenu. K materským školám a k prvému stupňu základných škôl dopísali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Koronavírus

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie