Denník N

Britney Spearsová je už roky nesvojprávna a čoraz viac ľudí sa zaujíma prečo

O toxickom šoubiznise hovorí nový film Framing Britney Spears.

O čo prišla Britney Spearsová? O deti, o vlasy, o rozum – padali postupne zlomyseľné odpovede na súťažnú otázku v televíznej šou.

Takéto kruté vtipy o popovej speváčke boli v nultých rokoch na dennom poriadku. Boli čímsi normálnym. Predtým bolo normálne rozoberať na stránkach bulváru jej poprsie alebo sa pýtať v televíznej šou šestnásťročnej speváčky, či je stále panna. Normálne bolo, že pred jej domom striehli hlúčiky paparazzov, posmešne po nej pokrikovali a robili miliónové zábery z jej súkromia.

Nálepku nenormálnej mala Britney Spearsová. Na jej čoraz čudnejšom správaní si bulvár pravidelne zgustol. Terčom vtipkovania bola aj po tom, ako sa v roku 2008 psychicky zrútila a súd, ktorý jej už predtým odobral deti, ju vyhlásil za nesvojprávnu.

Bralo sa to tak, že „ďalšej celebrite preplo“.

Odvtedy ubehlo viac než jedno desaťročie. Britney Spearsová medzičasom začala spievať, vystupovať a nahrávať hudbu. Len v Las Vegas odohrala viac ako dve stovky vystúpení. Oficiálne napriek tomu zostáva nesvojprávna. Každý jej pohyb kontroluje ochranka. Aj najmenší nákup v supermarkete musí mať schválený od zákonného opatrovníka.

Tým bol až donedávna jej otec Jamie, ktorý stále kontroluje majetok odhadovaný na 60 miliónov dolárov. Spearsová si však neželá, aby bol on jej opatrovníkom. To aspoň odkázala cez právnikov ako jednu z mála jasných vecí v súdnom procese, ktorý stále prebieha v Los Angeles. Nerozhoduje sa o tom, či speváčka nadobudne svojprávnosť, ale o tom, kto bude pre budúcnosť jej opatrovníkom.

Nezávisle od tohto súdneho procesu si vlastným životom žije hnutie Free Britney. Časť fanúšikov speváčky je presvedčených, že Britney Spearsovú drží otec v opatrovníctve proti jej vôli a izoloval ju od sveta a všetkých informačných kanálov, teda s výnimkou jej účtu na Instagrame, cez ktorý volá o pomoc a posiela fanúšikom šifrované odkazy.

Hnutie sa od roku 2019 šírilo na Twitteri a podobne ako pri internetových iniciatívach #MeToo alebo #BlackLivesMatter hashtagový aktivizmus prenikol do fyzického sveta. Ani pandémia ho nezastavila.

Rozhodnúť o tom, či aktivisti uverili divokej konšpiračnej teórii alebo je Britney Spearsová držaná v zajatí pomocou inštitútu opatrovníctva (čo vôbec nie je absurdná predstava a v USA sa to deje, ukazuje aj filmový triler Ako v bavlnke, ktorý je teraz hitom na Netflixe), je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie