Denník N

Maďari na Slovensku nie sú bezpečnostným rizikom

Autor je poslancom OĽaNO

Keď som sa nedávno vyjadril, že pôsobenie strany SaS v súčasnej vláde je hrozbou pre práva národnostných komunít, vyvolalo to množstvo negatívnych reakcií a negatívnych komentárov. Je predsa nepredstaviteľné, aby liberálna strana, ktorej esenciálnou podstatou bytia je zdôrazňovanie slobody jednotlivca, bola proti rozširovaniu práv národnostných komunít.

To, čo v skutočnosti cítia predstavitelia strany SaS voči národnostným komunitám, najmä voči Maďarom žijúcim na Slovensku, predviedol v nedávnej televíznej diskusii Martin Klus, keď v odpovedi na otázku, prečo je proti povoleniu dvojitého občianstva pre našich Maďarov, argumentoval situáciou v Abcházsku, Donecku a na východnej Ukrajine.

Rozmenené na drobné, Martin Klus argumentuje bezpečnostným rizikom, ktorý pre neho a zjavne aj pre stranu SaS (keďže je ich tímlídrom pre zahraničnú politiku) predstavujú tí Maďari žijúci na Slovensku, ktorí by chceli prijať štátne občianstvo Maďarska. Obludnosť a absurdnosť tohto tvrdenia znásobuje aj skutočnosť, že ako Slovenská republika, tak aj Maďarsko sú členmi NATO a Európskej únie, čo však pána štátneho tajomníka vo vyjadreniach celkom zjavne nijako neobmedzuje.

Odtiaľ už skutočne nie je ďaleko ani k druhému zovšeobecneniu – k tomu, že sa strana SaS v zmysle vyjadrení svojho tímlídra pre zahraničnú politiku zjavne obáva ozbrojeného konfliktu na juhu Slovenska.

Na týchto vyjadreniach, pripomínajúcich najtemnejšie 90. roky mečiarizmu, by nebolo nič zvláštne – takéto nízke vyjadrenia majú aj predstavitelia niektorých marginálnych šovinistických strán a hnutí –, ak by nepochádzali z úst štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky, teda významného predstaviteľa vlády Slovenskej republiky, ktorý má nadôvažok podľa vlastných vyjadrení maďarské korene.

Pre úplnosť musím dodať, že v minulom volebnom období ešte ako opozičný poslanec Martin Klus dvakrát predkladal novelu zákona o štátnom občianstve, ktorá by umožňovala prijať z akéhokoľvek dôvodu štátne občianstvo iného štátu bez straty toho slovenského. Dnes v tom ako štátny tajomník vidí bezpečnostné riziko pre svoju krajinu. Zaujímavé, však?

Vráťme sa však k meritu veci. Súčasná novela zákona o štátnom občianstve má priniesť uspokojivé riešenie situácie pre tých občanov, ktorí najmenej päť rokov žijú alebo pracujú v danom štáte a následne prijmú jeho občianstvo. Takéto prijatie štátneho občianstva inej krajiny novela zákona nespája so stratou slovenského. Vláda Slovenskej republiky to vysvetľuje existenciou „autentickej väzby“ na danú krajinu.

Táto novela naďalej nerieši situáciu Maďarov na Slovensku, ktorí by chceli prijať štátne občianstvo Maďarska na základe historických, etnických, citových alebo jazykových väzieb bez toho, aby opustili svoju rodnú zem. Otázka tak znie, aká iná väzba je autentickejšia než tie, ktoré som vymenoval? Takéto väzby sa pokojne dajú prirovnať aj k väzbe matky s dieťaťom, čo však neznamená, že takáto osoba nechce byť lojálnym občanom Slovenskej republiky.

Martin Klus svojimi vyjadreniami v plnej nahote odhalil fóbie niektorých slovenských politikov a pripomenul nám, že duch mečiarizmu je v našej spoločnosti stále prítomný. Je zrejmé, že takéto vyjadrenia na adresu vlastných občanov Klusa diskvalifikujú z funkcie štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí a v normálnej krajine by ním nemohol byť dlhšie ako tri minúty. Žijeme však na Slovensku a očakávať po týchto jeho – nie prvých – vyjadreniach sebareflexiu by bolo asi sci- fi.

Som presvedčený, že tieto vyjadrenia nezostanú Maďarmi žijúcimi na Slovensku nepovšimnuté a budú rezonovať dostatočne dlho, minimálne do pre nás zdarného výsledku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie