Denník N

Nerobte z nás rukojemníkov vládnej krízy

Je neprijateľné, aby sa premiér a ľudia okolo neho zlyhania svojej vlády snažili zakryť témami, ktoré zhoršia naše vzťahy s najbližšími susedmi a oživia nevraživosť medzi väčšinovým národom a národnostnými menšinami.

Autor je predseda Mosta-Híd

Kto čo len trošku pozná Igora Matoviča, určite mi dá za pravdu, že vládnu krízu by vyvolal aj bez pandémie. Má totiž jedinečnú schopnosť dokonale nahnevať a rozoštvať svojich spojencov. Robí to od samého začiatku svojho pôsobenia v politike.

V parlamente sa ocitol na kandidátke SaS, ale Richard Sulík ho zo svojho poslaneckého klubu musel vyprevadiť krátko po voľbách, lebo porušil koaličnú zmluvu. Proti návrhu zákona o dvojitom štátnom občianstve, ktorý by prijatie štátneho občianstva iného štátu umožnil bez straty slovenského, hlasoval s opozíciou. V tom istom volebnom období nevyslovil dôveru vláde Ivety Radičovej, ktorej bol členom. Neskôr kandidátov svojho vlastného hnutia posielal na detektor lži, pričom sám vymýšľal kauzy, ktoré po tom, ako ich nevedel dokázať, označil za vtip.

Teraz už premiér vtipkuje rád a pričasto. Háčik je v tom, že necíti rozdiel medzi smiešnym a zosmiešňovaním, trefnou a nevhodnou poznámkou, a tak za necelý rok svojho vládnutia stihol opakovane uraziť Maďarov, Rómov a pred pár dňami s absolútne neakceptovateľnou poznámkou o Zakarpatskej Ukrajine aj našich susedov, výsledkom čoho je incident v Charkove. Posprejovaná budova slovenského konzulátu je prejavom vášne, ktorú spustil náš premiér.

Diplomatická roztržka pre dvojité štátne občianstvo je ďalším ukážkovým príkladom, ktorým už aj nás Maďarov na Slovensku vťahuje do vládnej krízy. Tento konflikt však už má okrem Igora Matoviča viac hráčov. Neadekvátny prístup oboch ministrov zahraničných vecí eskaluje slovensko-maďarské vzťahy. Maďarský minister zahraničných vecí je natoľko skúseným politikom, že by mal odhadnúť dôsledky rokovania s poslancom Jurajom Gyimesim z hnutia OĽaNO.

Reakciu slovenského ministerstva, ktoré predvolalo maďarského veľvyslanca, i napriek tomu považujem za prehnanú. Diskriminačný návrh zákona takýto postup nenapraví a z nás Maďarov tu na Slovensku opäť robí obete. Pán Gyimesi, ktorý sa správa ako slon v porceláne, si možno ani neuvedomuje dôsledky svojho nebezpečného populistického správania, ktoré znáša celá maďarská komunita. Vzniknutú vyostrenú situáciu by mohol napraviť len skúsený predseda vlády, ktorý nie je len politikom, ale aj štátnikom. Igor Matovič taký nie je.

To, že nemá štipku pochopenia pre citlivosť určitých tém vrátane národnostných, už dokázal veľakrát. Spôsobom nákupu európskymi inštitútmi zatiaľ neregistrovaných ruských vakcín vyvolal pochybnosti Bruselu a vládnu krízu na Slovensku. Podobne je to aj s návrhom zákona o dvojitom štátnom občianstve, ktorý je pritenkou náplasťou na desaťročný problém Maďarov žijúcich na Slovensku. Nič nerieši a opäť sa stáva nástrojom na rozdúchavanie vášní. Medzi Slovenskom a Maďarskom. Medzi Maďarmi a Slovákmi.

Je neprijateľné, aby sa premiér a ľudia okolo neho opakované vážne zlyhania svojej vlády pri riešení pandémie snažili zakryť témami, ktoré zhoršia naše vzťahy s najbližšími susedmi a oživia nevraživosť medzi väčšinovým národom a národnostnými menšinami. Proti tejto nevraživosti sme v Moste-Híd celé desaťročie bojovali.

Mnohí si pamätáme, keď sa Igor Matovič na začiatku svojej politickej kariéry ako koaličný poslanec postavil pred parlament s veľkými červenými srdcami s nápisom: „Máme radi našich Maďarov, nekradnite nám ich!“

Mnohí si pamätáme aj slová, ktorými svoj počin vtedy okomentoval: „Super akcia a nádherný pocit…“

Pán premiér, my sme váš nádherný pocit nezdieľali ani vtedy a z toho, čo robíte, nemáme dobrý pocit ani teraz. Na rozdiel od vás si uvedomujeme následky podobných „super akcií“ a nerozvážnych vyjadrení. Či už vašich, alebo aj vyjadrení členov vašej vlády a poslaneckého klubu, lebo to maďarská menšina pociťuje na vlastnej koži.

Vyvolať konflikt namiesto dialógu je cesta do pekla. Desať rokov sme boli v parlamente a desať rokov sme tlmili podobné vášne, ktoré sa opäť rozdúchavajú.

Nemôžeme dovoliť, aby vaša vláda zmeny zmenila to, čo sme pre dôstojný život každého občana v tejto krajine za ostatné roky urobili. Nerobte z nás rukojemníkov krízy svojej vlády. A tobôž nie z národnostných menšín.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie