Denník N

Vlhovú povzbudzovali desiatky ľudí. Tieto preteky boli živšie než ostatné, povedala Holdenerová

Počas slalomu SP v Jasnej 2021. Foto - TASR/Michal Svítok
Počas slalomu SP v Jasnej 2021. Foto – TASR/Michal Svítok

„Počas jazdy bolo počuť povzbudzovanie pomocníkov. Celkovo boli tieto preteky živšie než ostatné.“

Takto hodnotila svoj úspešný slalomársky deň v Jasnej Švajčiarka Wendy Holdenerová, ktorá skončila tretia so stratou 52 stotín sekundy na víťazku Mikaelu Shiffrinovú. Druhú Petru Vlhovú delilo od prvého miesta 34 stotín.

V slalome neštartovala priebežná líderka Svetového pohára Lara Gutová-Behramiová, na ktorú Vlhová znížila stratu na 107 bodov. Slovenka naďalej vedie hodnotenie slalomu so 480 bodmi. Shiffrinová na ňu po dnešku stráca 45 bodov.

Američanka si pochvaľovala atmosféru, ktorú vytvorilo niekoľko desiatok ľudí postávajúcich za zábranami na kopci neďaleko cieľa. Mávali vlajkami, búchali na kovové kanvice na mlieko a rytmicky skandovali.

„Je to zvláštne bez divákov, minule tu bol veľký dav. Slovenskí fanúšikovia sú hlasní, energickí a skutočne cítite tú atmosféru. Aj dnes sme mali trošku hluku, hoci sa stále musíme prispôsobovať tichu,“ hovorila Shiffrinová po pretekoch.

Dodala, že sa teší na preteky po pandémii, pri ktorých bude taký hluk, že nebude počuť vlastné myšlienky.

Vlhová v cieli s mamou a bratom. Foto – TASR/Michal Svítok

Fanklub prišiel napriek zákazu vychádzania

Taká atmosféra dnes v Jasnej pre prísne protipandemické opatrenia nepanovala. Napríklad novinári museli pri vstupe do bubliny ukázať negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín. K tomu museli všetky osoby pri vstupe do bubliny absolvovať antigénový test. V bubline je povinné nosenie respirátora FFP2.

Do stráženej bubliny v areáli pretekov má okrem organizátorov, lyžiarok a ich tímov prístup iba obmedzený počet novinárov a tzv. partnerov. Tí sú oficiálne definovaní ako „Rodina FIS“, čo je skratka Medzinárodnej lyžiarskej federácie.

Do tejto kategórie sa radia najmä sponzori, v Jasnej sú však aj rodinní príslušníci niektorých pretekárok. Aj Petru Vlhovú v sobotu sprevádzali rodičia a priateľ, s ktorými sa v cieli emotívne zvítala.

„Znamenalo to pre mňa veľmi veľa, celú sezónu so mnou nikde neboli. Veľmi som sa tešila, že si aj oni mohli užiť tú atmosféru a byť pri mne. Pre mňa je rodina najviac a som rada, že sa môžeme tešiť spolu,“ povedala po svojej druhej jazde.

V areáli sa však objavil napríklad aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Petra Vlhová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie