Denník N

Tinkoff žiada po Saganovej nehode verejné ospravedlnenie, zrušenie pokuty i zmeny pravidiel

Sagan si za hnev na motorkára vyslúžil pokutu 300 eur. Foto: cyclismoafondo.es
Sagan si za hnev na motorkára vyslúžil pokutu 300 eur. Foto: cyclismoafondo.es

Vedenie tímu Petra Sagana sa netají znepokojením po incidente v 8. etape Vuelty, po ktorej musel Slovák kvôli zraneniam odstúpiť.

Tím Petra Sagana Tinkoff-Saxo poslal otvorený list Medzinárodnej cyklistickej federácii, organizátorovi pretekov Vuelta Unipublic a Asociácii profesionálnych cyklistov. Požaduje ospravedlnenie, kompenzáciu i zmenu pravidiel.

Slovenský šprintér odstúpil z pretekov Okolo Španielska po incidente v 8. etape pretekov. Do Sagana narazil približne 8 km pred cieľom motorkár, Slovák vo veľkej rýchlosti spadol a spôsobil si nepríjemné povrchové zranenia a narazil si ruku. V súčasnosti sa už chystá na svetový šampionát, ktorý sa začína 19. septembra v americkom Richmonde.

Znenie otvoreného listu:

Tinkoff Sport A/S ako riadiaca spoločnosť profesionálneho tímu Tinkoff Saxo sa cíti povinná riešiť nehodu Petra Sagana v záverečných kilometroch 8. etapy Vuelty. Motorkár vo veľkej rýchlosti zozadu vrazil do Sagana, čo spôsobilo jeho pád a následné odstúpenie z pretekov pre zranenia, ktoré utrpel pri páde.

Myslíme si, že fakty sú veľmi jasné a nedá sa o nich diskutovať: šofér motorky sa pokúsil nedbalo a neprimerane predbehnúť pelotón vo vysokej rýchlosti približne 8 km pred záverom etapy s cieľom dostať sa k vedúcej trojici pretekárov.

Je jasné, že motorkár sa ani nemal snažiť predbiehať pelotón, no pri najmenšom nebol dostatočne opatrný pri jeho pokuse dostať sa pred vedúcich jazdcov.

Takáto nehoda vo vysokej rýchlosti mohla mať oveľa horšie dôsledky pre pretekára, ktorý nemohol spraviť nič aby zabránil konaniu motorkára.

Celý tím Tinkoff – Saxo a Peter Sagan, jeden z najvyššie hodnotených pretekárov v pelotóne a tiež jazdec, na ktorom záležal najviac úspech tímu na Vuelte, utrpeli z incidentu priame i nepriame škody, za ktoré by mali byť odškodnení od zodpovedných strán.

Aj keď je prioritou náš tím, chceme, aby sa organizátori pretekov i ostatné zúčastnené strany z tejto nehody poučili a prišli s konkrétnymi opatreniami na podporu bezpečnosti pretekárov a vytvorili lepšie podmienky na pretekoch.

Požiadavky Tinkoff Saxo:

  1. Verejné ospravedlnenie spoločnosti Unipublic ako organizátora Vuelty, ktoré doposiaľ nikto nevydal.
  2. Keďže doposiaľ nám nikto z kompetentných nenavrhol žiadnu kompenzáciu, navrhujeme, aby Unipublic ponúkol dar charitatívnej organizácii, ktorú vyberie Tinkoff Sport A/S v dohode s Petrom Saganom, v hodnote peňažnej výhry pre víťaza zeleného dresu na Vuelte, prípadne aby Unipublic navrhol alternatívu, ktorá uzná, že ako organizátor nesie za udalosť zodpovednosť.
  3. Unipublic príjme vhodné a konkrétne opatrenia, aby sa predišlo podobným incidentom v budúcnosti i v zostávajúcich etapách prebiehajúcej Vuelty.
  4. Tinkoff Sport A/S požaduje, aby Medzinárodná cyklistická federácia (UCI) zrušila pokutu pre pretekára za správanie, ktoré poškodilo imidž cyklistiky. Tím i Peter Sagan akceptujú druhú pokutu za reakciu Sagana po nehode, no je jednoducho neprípustné pokutovať ho za poškodzovanie imidžu cyklistiky za daných podmienok.
  5. Taktiež požadujeme, aby UCI konzultovala so zástupcami nášho i ostatných tímov ako aj s inými zainteresovanými stranami, preskúmanie pravidiel, ktoré regulujú vstup šoférov vozidiel na preteky a tiež správanie, ktoré musia dodržiavať počas jazdy v konvoji a pelotóne, s cieľom zmeny v pravidlách nie neskôr ako na začiatku sezóny 2016.

Tinkoff Sport A/S dúfa, že všetky zúčastnené strany sa z incidentu poučia a požadované opatrenia pomôžu predísť takýmto nepríjemným situáciám, aby sa už opäť neopakovali. Tiež tým chceme dosiahnuť lepšiu ochranu bezpečnosti pretekárov ako aj spravodlivosť v pretekoch.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie