Denník N

V dvanástich predával drogy, potom sa stal slávnym a zabili ho. Nový film rozpráva príbeh hudobnej ikony 90. rokov

Foto - Netflix
Foto – Netflix

Na Netflixe pribudol dokument s názvom Biggie: I Got a Story to Tell. Ukazuje predčasný koniec jedného z najlepších raperov histórie. Biggieho Smallsa, ktorý si neskôr v dôsledku právneho sporu zmenil umelecké meno na Notorious B.I.G., zastrelili ako 24-ročného, keď už bol hviezdou. Stalo sa to 9. marca 1997.

Jeho smrť sa nikdy poriadne nevysvetlila a nezmenil to ani nový dokument. Režisér Emmett Malloy sa v ňom namiesto toho venuje historickému odkazu hudobníka, ktorý sa z dílera drog zmenil na jednu z ikon New Yorku. Jeho význam prirovnal k vplyvu Boba Marleyho na Jamajku: „Sedel som v Brooklyne a všade na stenách bola jeho tvár. Je na úrovni umelca, ktorý sa dostal do psyché sveta a stal sa ikonou. B.I.G. bude vždy tvárou Brooklynu.“

Malloy mal k dispozícii doteraz nepoužité zábery od kameramana D-Roca (vlastným menom Damion Butler). Ten sledoval každý raperov krok na turné po vydaní albumu Ready to Die v roku 1995. Biggie mal vtedy 22 a už bol slávnym.

Práve cesta na vrchol z biedy je hlavnou témou filmu. Kritici ho štýlom prirovnali k vlaňajšiemu dokumentárnemu seriálu The Last Dance o legendárnom basketbalistovi Michaelovi Jordanovi a tíme Chicago Bulls.

Biggie, vlastným menom Christopher Wallace, vyrastal v chudobe na newyorskej Fulton Street. Od detstva okolo seba videl násilie a drogy. Jeho otec rodinu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie