Denník N

Štyri desiatky žien hovoria o tom, ako si predstavujú lepšie Slovensko: Nerozhodujte za nás

Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien sme sa spýtali slovenských političiek, vedkýň, umelkýň, aktivistiek a ďalších žien, čo by sa muselo zmeniť, aby sa ženám na Slovensku žilo lepšie.

Celé pondelkové vydanie novín zároveň ilustrujú diela ôsmich slovenských umelkýň – Ivany Šátekovej, Lucie Dovičákovej, Denisy Lehockej, Kataríny Janečkovej Walshe, Doroty Sadovskej, Alexandry Barth, Jany Farmanovej a Lucie Tallovej.

Kristína Tormová
herečka, spisovateľka

Za skupinu slniečkarok som presvedčená o tom, že by sa mala každá žena zaočkovať sebaláskou a odvahou (ideálne schválenou vakcínou). Bez žartu. Pokiaľ sa ženám zdá byť v poriadku, aby iní rozhodovali o ich materniciach, aby si nikto nevšimol, že mnohé z nich sú už rok v „prvej rodinnej línii“ a padajú na hubu, či aby žili v jednej domácnosti s niekým, kto im ubližuje, či podobne čudné záležitosti, nezmení sa nič.

Vo svojom okolí či na sociálnych sieťach dištančne badám, že ženy sa vzájomne čoraz viac podporujú, držia pri sebe, zdieľajú múdre informácie, vymýšľajú projekty, vzdelávajú sa, informujú, stierajú stigmy, ktoré v 21. storoční nemajú čo robiť, v skratke: začínajú sa o seba konečne starať. Pokiaľ to takto pôjde ďalej, máme šancu, že sa ženám na Slovensku bude žiť lepšie. Bez toho, aby odmietli žiť „horšie“, to však nepôjde.

Ivana Šáteková
umelkyňa 

Život na Slovensku by bol pre ženy oveľa krajší, keby sme nemuseli denne dokazovať, že sme dosť dobré, dosť pekné, dosť chudé, dosť kvalifikované, ale keby všetkým už raz a navždy došlo, že ženy sú rovnocenným partnerom či už v práci, ale aj v domácnosti a rodičovstve. Keby prestali platiť stereotypy o ženách s varechami, prachovkami a kočíkmi a začal fungovať vzájomný rešpekt oboch pohlaví, pokiaľ ide o právo vyjadrovať sa, realizovať sa kariérne a aj o právo rozhodovať o svojom tele.

Ivana Šáteková, 2021
Ivana Šáteková, 2021
Ivana Šáteková, 2021

Veronika Cifrová Ostrihoňová
moderátorka, iniciatíva Žemy

To, že ženy dnes majú menej príležitostí, nižšie mzdy a čelia dennodennej dileme skĺbenia rodinného a profesionálneho života, je fakt, ktorý potvrdzujú nielen slovenské, ale aj medzinárodné dáta. Do toho však sledujeme až priam absurdný nálet na obmedzovanie našich ľudských a reprodukčných práv. Tomu hovorím jasné nie. Takto sa my ženy mať lepšie nebudeme.

Nie je úlohou politikov zasahovať do slobodného rozhodnutia ženy. Ich úlohou je vytvoriť také socioekonomické prostredie, keď voľba medzi rodinou a kariérou už nebude pre nás voľbou, ale naším rozhodnutím. Nie je úlohou štátu, aby určoval, aké obdobie má žena zostať doma s deťmi. Je najvyšší čas prijať opatrenia, ktoré napomôžu ženám prežiť toto obdobie bez poklesu príjmu. Niektoré ženy musia čeliť priam ekonomickej chudobe. A to nielen pri výchove detí, ale aj neskôr v dôchodku.

Chceme otvorenú a konštruktívnu debatu o rodovej rovnosti vo verejnom priestore, v televíznych debatách či pri tvorbe politík. Chceme sexuálnu výchovu pre deti od ich útleho veku tak ako vo vyspelých krajinách. Chceme ukazovať dievčatám, že to dokážu už na základných školách. Chceme viac žien vo vedení štátu či v NR SR, napríklad aj zmenou zákona o financovaní politických strán. No v neposlednom rade chceme opatrenia, ktoré ženám pomôžu odstrániť ich večnú dilemu medzi rodinou a kariérou. A v tom my v Žemy máme pomerne jasno.

Bohunka Koklesová
rektorka VŠVU 

Rešpekt. Rešpekt voči našej práci, vzdelaniu a skúsenostiam. Rešpekt voči nášmu telu, vlastnému rozhodovaniu a slobode. To, akým spôsobom politici rozhodujú o nás ženách v otázkach genderovej rovnováhy, interrupcií, ale aj ich vyhlásenia ponižujúce ženy do marginálnej a servisnej roly, ma privádza do zúfalstva, ponižuje ma to. A to všetko na pozadí ich nezvládnutého ega, patriarchálneho myslenia a rigidného katolicizmu. Naliehavo si uvedomujem jednu vec: mnohé ženy by svojím vzdelaním, rozhodnosťou a uvážlivým konaním prevýšili nejedného ministra a politika. Snívam o krajine, na čele ktorej by stáli múdre ženy.

Monika Beňová
europoslankyňa, Smer

Začať by sme mohli tým, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Silné ženy

Umelecké noviny

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie