Denník N

Týždeň v NHL: Vychoval šampióna, no jeho úspechy si nepamätal. Zomrel najslávnejší hokejový otec Walter Gretzky

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Dobrý deň,

Wayne Gretzky by sa možno nikdy nestal najlepším hokejistom histórie, nebyť jeho otca Waltera, ktorý vo štvrtok zomrel vo veku 82 rokov.

Zdeno Chára sa ako hráč Washingtonu prvý raz vrátil do Bostonu. Oproti začiatku sezóny hráva menej a od miestneho reportéra sme zisťovali prečo.

Buffalo nezadržateľne mieri za desiatou neúčasťou v play-off po sebe a sezóna sa pre klub zmenila na voľný pád.

V Týždni v NHL sa dočítate:

  • prečo si Kanada zamilovala Waltera Gretzkého;
  • prečo Zdeno Chára hráva menej než v úvode sezóny;
  • aké sú slabšie a silnejšie stránky Chárovej hry;
  • prečo je Buffalo najhorším tímom v lige;
  • ktorý Slovák môže čoskoro debutovať v NHL.

Týždeň v NHL vám prinášame každú nedeľu počas sezóny a posielame ho aj e-mailom ako newsletter.


1. Príbeh Waltera Gretzkého

Kanada sa rozlúčila so svojím najobľúbenejším hokejovým otcom. Vo veku 82 rokov zomrel Walter Gretzky, otec Wayna Gretzkého. „Práve vďaka nemu som sa zamiloval do hokeja,“ napísal na sociálnej sieti najslávnejší hokejista histórie.

Walter Gretzky mal na kariéru svojho syna zásadný vplyv, no pre mozgovú príhodu z roku 1991 prišiel o väčšinu spomienok na jeho úspechy. Neskôr mu diagnostikovali aj Parkinsonovu chorobu.

Wayne Gretzky často zdôrazňoval, že na ľade nemal žiaden šiesty zmysel a predvídať hru ho naučil otec na ľadovej ploche v záhrade ich rodinného domu.

Vo svojej biografii 99: My Life in Pictures napísal, že spôsob, akým hľadali voľný priestor sovietski hokejisti, preňho nebol ničím novým: „Trénoval som tak od troch rokov. Môj otec bol veľmi bystrý.“

Nespoznával rodinu. Gretzky o zdravotnom stave svojho otca hovoril len zriedkavo, no pred rokmi urobil výnimku počas charitatívnej prednášky vo Vancouveri. Spomenul si na svoj posledný zápas kariéry, ktorý odohral za New York Rangers.

Od klubu pred ním dostal ako dar nové auto, ktorým na zápas priviezol aj otca. „Vystúpil z neho a povedal mi: ‚No nie je to krásne auto, ktoré mi dali?‘ V tej chvíli som ho musel prerušiť a povedal som mu: ‚Otec, to je pre mňa, ja som ten, kto končí kariéru,“ vravel Wayne Gretzky podľa New York Times.

Walter Gretzky utrpel takmer smrteľnú mozgovú príhodu ako 53-ročný. Keď sa po nej prebral z kómy, nevedel chodiť a najskôr hovoril

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Týždeň v NHL

Zdeno Chára

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie