Denník N

Vedec po rokoch upozornil, ako sociologička a šéfka strediska pre ľudské práva Porubänová vykradla jeho prácu

Silvia Porubänová. Foto – TASR
Silvia Porubänová. Foto – TASR

Plagiátorstva sa v minulosti dopustila aj sociologička Silvia Porubänová. Jej vtedajší zamestnávateľ Inštitút pre výskum práce a rodiny musel v roku 2006 poškodeného autora odškodniť. Porubänová dnes hovorí, že pri použití diela išlo o jej neporiadnosť a ľahkomyseľnosť.

Keď rakúska ministerka práce Christine Aschbacherová v januári odstúpila z funkcie po vypuknutí svojho plagiátorského škandálu spojeného s titulom zo Slovenskej technickej univerzity, známa sociologička Silvia Porubänová dostala v relácii TA3 Tak takto? otázku aj o tomto prípade pri hodnotení papalášizmu vládnych politikov.

„Akým spôsobom by malo toto ovplyvniť náš prístup k takým veciam, ako je plagiátorstvo, odpisovanie diplomových prác, s čím majú naši páni politici masívny problém?“ pýtala sa jej moderátorka.

Porubänová na otázku priamo neodpovedala. Hovorila, že je o prípade rakúskej političky málo informácií a ako ju prekvapilo, že Aschbacherová ako ministerka práce získala titul na škole technického zamerania. „Je to veľmi neprehľadné a nepochopiteľné pre nás,“ komentovala v televízii Porubänová.

Sociologička, ktorú médiá často oslovujú a je známa z obrazovky, mala tiež v minulosti problémy pre kopírovanie cudzích myšlienok. Po rokoch na to upozornil výskumník, ktorého dielo o zahraničnej migrácii rozsiahlo skopírovala. Inštitút pre výskum práce a rodiny, kde Porubänová pracovala, mu preto musel v roku 2006 vyplatiť aj odškodné 40-tisíc korún a spornú publikáciu stiahnuť.

V súčasnosti Porubänová šéfuje Slovenskému národnému stredisku pre ľudské práva (SNSĽP).

Predtým bola osem rokov riaditeľkou štátneho Inštitútu pre výskum práce a rodiny. Vlani v lete ju minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) nahradil Romanom Jochom, ktorý je známy svojimi ultrakonzervatívnymi názormi.

Ako pochybila

Plagiátorstva sa dopustila ešte ako pracovníčka

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie