Denník N

Diktátorská rodinka sprivatizovala Azerbajdžan a užíva si život na jachte

Ilham Alijev si z vlastnej krajiny urobil rodinný biznis. FOTO - TASR/AP
Ilham Alijev si z vlastnej krajiny urobil rodinný biznis. FOTO – TASR/AP

Klan prezidenta Ilhama Alijeva vlastní banky, mobilného operátora či bane na zlato. Tí, čo o tom píšu, končia vo väzení.

Keď si chce rodina azerbajdžanského diktátora Ilhama Alijeva oddýchnuť, vyrazí na jednu z dvoch luxusných jácht, ktoré brázdia Stredozemné more a kotvia v luxusných prístavoch.

Oficiálne sú síce majetkom Štátnej ropnej spoločnosti Azerbajdžanu (SOCAR). Píšeme však o krajine, kde sa rodinný klan Alijevovcov k štátnemu správa ako k svojmu, ak ho rovno nesprivatizoval. Cena luxusných jácht sa odhaduje na 59 miliónov dolárov, ich ročná údržba na ďalších 12 miliónov – všetko zo štátneho rozpočtu.

Oficiálny prezidentov plat je pritom 50-krát menší, 228-tisíc dolárov.

Vyplýva to z článku, ktorý zverejnil investigatívny portál Reportážneho projektu pre organizovaný zločin a korupciu (OCCRP). Organizácia, ktorá sa venuje vyšetrovaniu nekalých pomerov v krajinách východnej Európy a Strednej Ázie, s ním prišla len pár dní po tom, ako azerbajdžanský súd napriek protestom ľudskoprávnych organizácií poslal na sedem a pol roka do väzenia investigatívnu novinárku Chadidžu Ismajlovovú.

Verejný nepriateľ číslo jeden

Odvážna reportérka je jedným z mnohých väzňov svedomia, ktorí sa ocitli za mrežami pre kritiku režimu. Protesty aktivistov, ktorí vyzývali medzinárodné spoločenstvo, aby zatlačilo na Baku, nezabrali ani počas Európskych hier. V Azerbajdžane ich organizoval Európsky olympijský výbor, ktorý po čínskej olympiáde sľuboval, že bude viac dohliadať na ľudské práva v hostiteľských krajinách. Pri Azerbajdžane, bohatom na ropu a plyn, sa na to akosi neprihliadalo.

Pre azerbajdžanskú vládu, rozumej klan Alijevovcov, je novinárka Ismajlovová verejným nepriateľom číslo jeden. Zameriavala sa totiž na pozoruhodné bohatstvo prezidentovej rodiny, ktorá si de facto sprivatizovala celú krajinu.  

 Ako o najvplyvnejšej rodine Azerbajdžanu sa o Alijevovcoch písalo už v amerických diplomatických depešiach, ktoré zverejnili Wikileaks a Guardian.

Na jachty platené zo štátneho sa najradšej chodí odreagovať najstaršia Alijevova dcéra Lejla. Tri- až štyrikrát do roka.

„Raz prišla so slávnym ruským spevákom Eminom Agalarovom,“ cituje investigatívny server svoj zdroj. Lejla je prvým dieťaťom Ilhama Alijeva a azerbajdžanskej prvej dámy Mehriban Alijevovej. Spomínaný spevák je jej manželom a zároveň vlastníkom developerskej firmy v Rusku, ktorú založil sám prezident. 

Zlatí súrodenci Lejla, Arzu a Hejdar

Lejla Alijevová má podobne ako jej mama či súrodenci množstvo aktivít. Riadi redakciu časopisu Baku, je viceprezidentkou Nadácie Hejdara Alijeva, ktorá nesie meno po jej dedovi, tiež prezidentovi Azerbajdžanu. Dnes oslavovaný vodca sa dostal k moci už ako šéf miestnej KGB. 

To je oficiálna verzia. 

Novinárka Ismajlovová aj OCCRP ju spájajú s vlastníctvom mobilného operátora či baní na zlato. Všetko, samozrejme, cez offshory. Patria jej tiež viaceré nehnuteľnosti od Dubaja po Londýn. 

Zle sa nemá ani druhá dcéra Alijevovcov Arzu, ktorá sa napríklad v minulosti mihla v turistickej reklame na Azerbajdžan v televízii CNN.

Zaujímavosťou je, že niektoré nehnuteľnosti a biznis má v českých Karlových Varoch.  

Najmladší syn Hejdar sa ešte len pripravuje na politickú dráhu na diplomatickej akadémii, v Dubaji však už podľa portálu OCCRP vlastní majetok v hodnote 44 miliónov dolárov.  

Otec klanu Ilham

Nad rodinným biznisom dohliada prezident Ilham Alijev, ktorý sa naučil ťažiť z ropného bohatstva krajiny už ako šéf SOCAR-u, keď bol jeho otec Hejdar prezidentom.

Po jeho smrti v roku 2003 sa logicky stal jeho nástupcom. Vo svojich prvých voľbách, ktoré neboli ani slobodné, ani fér, dostal pekných 75 percent. V ďalších dvoch hlasovaniach to už bolo vždy viac ako 80 percent s rovnakým prívlastkom nedemokratických volieb.

Ilham Alijev s manželkou Mehriban na osobnej audiencii u pápeža Františka. FOTO – TASR/AP
Ilham Alijev s manželkou Mehriban na osobnej audiencii u pápeža Františka. FOTO – TASR/AP

Päťdesiattriročný Alijev si ešte v roku 2009 požehnal v kontroverznom referende neobmedzenú možnosť kandidovania za prezidenta.

Alijev sprivatizoval – pod menom svojej manželky, zaťa či troch dcér – množstvo štátnych spoločností, ktoré zarábajú na rope, telekomunikáciách, doprave, finančníctve alebo baniach.

Prvá dáma z klanu Pašajevovcov

Hanbu rodine nerobí ani prvá dáma, ktorá neskončila len ako manželka prezidenta a majiteľka offshorových spoločností na Paname či Britských Panenských ostrovoch.

Je členkou vplyvného klanu Pašajevovcov, jej otec Arif vedie Národnú leteckú akadémiu, strýko Hafiz, niekdajší veľvyslanec v USA, zase diplomatickú akadémiu. Tá je obdobou moskovskej MGIMO, ktorú absolvoval okrem viacerých slovenských diplomatov či majiteľov Penty aj sám Ilham Alijev. Popri akademickej kariére ich klan podľa médií vlastní banky, cestovné kancelárie či predajňu Bentley.

Hlava rodiného klanu Alijevovcov sa veľa priučila od bývalého šéfa miestnej KGB, prezidenta a svojho otca Hejdara Alijeva. FOTO – TASR/AP
Hlava rodinného klanu Alijevovcov sa veľa priučila od bývalého šéfa miestnej KGB, prezidenta a svojho otca Hejdara Alijeva. FOTO – TASR/AP

„Pozorovatelia v Baku často zdôrazňujú, že dnešný Azerbajdžan sa vedie podobným štýlom, ako to bolo vo zvyku za feudalistickej Európy počas stredoveku,“ píše sa v americkej depeši. Aby kombinácia riadenia štátu a vlastníctvo štátneho biznisu fungovala hladko, pod kontrolou má celá rodina aj vládne inštitúcie ako colný či daňový úrad. 

Tí, čo by to chceli zmeniť – akési chyby v systéme –, ako spomínaná novinárka Chadidža Ismajlovová, končia vo väzení. Väčšinou s obvineniami z daňových únikov a iných ekonomických zločinov. Ako novinárke odkázal prezident Alijev: „Môže ma volať zlodej, diktátor, monštrum – je mi to jedno. Ale keď ide po mojej žene a mojich dcérach, ako muž z Kaukazu musím konať.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie