Denník N

Zubná lekárka: Muži sú na bolesť citlivejší ako ženy, deti často zvládajú ošetrenie zubov lepšie ako ich rodičia

Stomatologička Monika Ivicová. Foto - Dr. Martin
Stomatologička Monika Ivicová. Foto – Dr. Martin

Mnohí počas pandémie vynechávajú preventívne zubné prehliadky. Nezdravé procesy v ústnej dutine však môžu negatívne vplývať aj na imunitu a zhoršovať ďalšie zdravotné ťažkosti, hovorí v rozhovore stomatologička Monika Ivicová.

Poisťovne už dlhší čas hlásia, že počas pandémie ľudia odkladajú všetky preventívne zdravotné prehliadky vrátane zubných. Máte tiež takú skúsenosť so svojimi pacientmi?

Je fakt, že aj k nám na prevenciu chodí menej ľudí. A pritom nezdravé procesy v ústnej dutine môžu negatívne vplývať aj na imunitu a zhoršovať ďalšie zdravotné ťažkosti. Nepovažujem pandémiu za pádny dôvod na to, aby ľudia zanedbali stav svojich zubov. Obávam sa, že niektorým, čo sa aj predtým prevencii skôr vyhýbali, to dokonca prišlo vhod – mohli si povedať: „Je pandémia, tak nikam nejdem.“

Niektorí sa však aj reálne boja rizika nákazy v zubnej ambulancii.

Iste, uvedomujem si to. Myslím si však, že v dnešnej dobe je oveľa nebezpečnejšie ísť na nákup do potravín než si dať skontrolovať zuby. Prísne dodržiavame všetky hygienické opatrenia, pacienti u nás prechádzajú cez dezinfekčnú bránu, meriame im teplotu, musia si vydezinfikovať ruky. Lekári a lekárky majú respirátory, ambulancie denne žiarime. Riziko nákazy je naozaj minimálne.

No chápem, že niekoho môže odradiť povedzme to, že na vyšetrenie musí cestovať mestskou hromadnou dopravou, kde je to riziko pochopiteľne vyššie.

Odkladajú teraz niektorí pacienti dokonca aj ošetrenia kazov a ďalších už akútnych problémov?

To sa stáva aj mimo pandémie. Pandémia podľa mňa len znásobuje takéto správanie a to, čo platilo pred pandémiou, teraz platí možno dvojnásobne. Človek radšej ošetrenie zubov odloží a povie si, že to vyrieši neskôr.

A ďalšia vec je finančná stránka. Mnohí dnes naozaj nemajú peniaze nazvyš a povedzme si na rovinu, že poplatky za zubné ošetrenia nie sú práve nízke. Takže tomu úplne rozumiem.

Dobre, čo sa teda reálne stane, keď ošetrenie kazu odložíme o pár mesiacov? Napríklad ak nás zub vôbec nebolí.

To je ten problém, že kaz nemusí bolieť. Platí to dokonca aj o veľkých kazoch, ktoré nemusia takmer vôbec bolieť. Bolestivosť zubov je veľmi individuálna a často sa stáva, že sú pacienti prekvapení, keď im objavíme veľký kaz, o ktorom vôbec netušili.

Ak ošetrenie kazu odložíme na neskôr, môže sa stať, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Koronavírus

    Rozhovory

    Zdravie

    Teraz najčítanejšie