Denník N

Ani Žilinkovi sa nechce vyšetrovať únos Vietnamca. Viaceré podozrenia zostali nepreverené

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Denník N zosumarizoval desať vecí, ktoré nikto poriadne nevyšetroval a nechce to urobiť ani nový generálny prokurátor. Smer urobil druhý pokus dať za celou kauzou politickú bodku, Fico povedal, že musí chrániť Kaliňáka.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka po svojom nástupe do funkcie vo viacerých rozhovoroch sľúbil, že preskúma kauzy, ktoré nemuseli byť aj pre politický tlak poriadne vyšetrené.

Generálna prokuratúra v piatok prostredníctvom TASR oznámila, že doterajší postup orgánov činných v trestnom konaní v kauze vietnamského únosu bol správny.

„Nebola zistená žiadna relevantná skutočnosť, ktorá by odôvodňovala záver o vedomej (úmyselnej) participácii občanov Slovenskej republiky na únose vietnamského občana, spočívajúcej v poskytnutí vládneho lietadla vietnamskej delegácii,“ povedala hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.

Túto skutočnosť pritom nikto nezisťoval, pretože vo veci neprebehlo vyšetrovanie, ani sa nezačalo trestné stíhanie.

Video: Monika Tódová vysvetľuje kauzu únos Vietnamca, Fico bráni Kaliňáka
Autorka: Martina Koník

Ako prípad rozdelili

Celý únos prebehol v júli 2017. Vietnamského občana žijúceho v Berlíne Trinh Xuan Thana uniesli priamo na ulici. Prenajatými autami ho príslušníci vietnamskej rozviedky doviezli až do Bratislavy. Tu prebehla narýchlo zvolaná návšteva vietnamského ministra vnútra, ktorá bola len fingovaná, aby zakryla únos.

Minister požiadal vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka o vládny špeciál, aby odviezol delegáciu do Moskvy. Kaliňák mu ho poskytol. Slovenskí policajti boli vzápätí svedkami, ako uneseného Vietnamca nakladajú do lietadla, tvrdili im, že je len opitý. Z Moskvy pokračoval unesený až do Hanoja, kde ho odsúdili a teraz je vo výkone trestu.

Keď sa o tom v Berlíne dozvedeli, začalo vyšetrovanie a vypukol diplomatický škandál. A hoci Kaliňák asi mesiac po únose už vedel, čo sa stalo, nesprával sa ako oklamaný minister. O únose nikomu nepovedal a nechal, aby slovensko-vietnamské vzťahy ďalej prosperovali. Postupne sa o tom začalo šuškať, ale dôkazy chýbali.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Únos vietnamského občana

Slovensko

Teraz najčítanejšie