Denník N

Mutanty nemajú proti zabijackým T-bunkám žiadny nárok. Päť rýchlych správ o koronavíruse

Ilustračné foto – Unsplash/Science in HD
Ilustračné foto – Unsplash/Science in HD

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Každý deň pribúdajú stovky nových vedeckých článkov na tému koronavírusu SARS-CoV-2 a s ním súvisiacej choroby covid-19.

Absolútna väčšina z nich však neprejde kontrolou kvality, takzvaným procesom peer-review. Znamená to, že články neboli posúdené nezávislými odborníkmi, ale iba editormi časopisov. Môže sa preto stať, že nie všetky informácie, ktoré sú denne publikované, sú skutočne spoľahlivé.

V tej záplave noviniek sa však dajú nájsť aj také, ktoré vykazujú vyššiu mieru spoľahlivosti, lebo pochádzajú z renomovaných vedeckých inštitúcií a boli publikované v kvalitných vedeckých časopisoch.

Tu je prehľad piatich správ z tohto týždňa, ktoré považujeme za dôležité a zároveň spoľahlivé:

1. O Sputniku ani čiarka

Začneme ako vždy dobrou správou a tentoraz bude naozaj vynikajúca – výsledky štvrtej fázy testovania vakcín prinášajú zvesť, že ak sa dáme čo najskôr v dostatočnom počte zaočkovať, čoskoro bude po pandémii.

Týka sa to vakcín, ktoré boli doteraz schválené agentúrami na kontrolu liekov, teda mRNA vakcín firiem Pfizer a Moderna a vektorovej vakcíny od AstraZenecy.

Štvrtá fáza testovania je vlastne sledovanie účinku vakcín v „reálnom svete“ (real-world data) na miliónoch zaočkovaných ľudí. Doteraz sme mali k dispozícii tieto výsledky najmä z Izraela a sú naozaj fantastické, dokonca lepšie, ako ukazovali výsledky tretej fázy klinického testovania.

Dnes už poznáme aj výsledky štúdie štvrtej fázy s názvom Siren zo Spojeného kráľovstva, ktoré potvrdzujú izraelské údaje. Týka sa to predovšetkým mRNA vakcíny Pfizer, pri ktorej máme zatiaľ najviac dostupných dát z reálneho očkovania.

Tieto údaje ukazujú jasnú ochranu pred závažným priebehom, hospitalizáciou a úmrtím už po jednej dávke, čo podporuje stratégiu najprv očkovať čo najviac osôb jednou dávkou. Čo sa týka vakcíny AstraZeneca, podľa výsledkov výskumu tak isto poskytuje vysokú ochranu, a to aj pre seniorov.

Obdobné výsledky z „reálneho sveta“ pre vakcínu Sputnik V neboli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie