Denník N

Kalifornia zatvárala, Florida zostala otvorená, no výsledky sú rovnaké. Porovnanie však môže byť zradné

Čašník s rúškom obsluhuje muža v máji 2020 v meste Petersburg na Floride. Foto - tasr/ap
Čašník s rúškom obsluhuje muža v máji 2020 v meste Petersburg na Floride. Foto – tasr/ap

Keď koncom marca príde na Slovensko kanadský tréner slovenskej hokejovej reprezentácie, bude ho čakať kultúrny šok. A nielen preto, že tu asi nebude skoro tridsať stupňov Celzia ako v jeho domovskom meste Tampa Bay.

V porovnaní s Floridou sú na Slovensku aj oveľa tvrdšie protiepidemické opatrenia.

„V Tampe je všetko otvorené, v podstate si môžeme robiť, čo chceme. Rúško musíme nosiť akurát pri vstupe do obchodu, inak všetko beží normálne. Sme tu veľmi šťastní. Som obklopený rodinou, môžem sa stretávať s priateľmi, hrať golf,“ povedal Craig Ramsay pre stránku SZĽH.

Práve Florida patrí k americkým štátom, ktoré zvolili voľný režim počas epidémie. Na druhej strane taká Kalifornia ekonomiku zatvárala. Napríklad Disneyland v Kalifornii otvoria pri obmedzenej kapacite v apríli, na Floride je v prevádzke od júla minulého roku.

Pri porovnaní počtu prípadov či úmrtí v súvislosti s covidom je však situácia v oboch štátoch takmer rovnaká. Od začiatku pandémie je v oboch štátoch asi 9-tisíc potvrdených prípadov na 100-tisíc obyvateľov.

V počte obetí hlási trochu viac úmrtí Florida, ale vzhľadom na prevažne staršiu populáciu sa dá povedať, že si stále vedie relatívne dobre.

Čím to je

Niektorí už začali poukazovať na tieto dva štáty s tým, že opatrenia proti šíreniu vírusu v podstate nefungujú. Či už ekonomiku zatvoríte ako Kalifornia, alebo necháte otvorenú ako na Floride, vírus si nájde cestu.

Odborníci však s týmto porovnaním nesúhlasia. „V prvom rade,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie