Denník N

Zoroslav Kollár sa môže vykúpiť kauciou. Obvinená Urbancová peniaze ani nepotrebovala

Zoroslava Kollára (vľavo) zadržali 28. októbra 2020. Foto N - Tomáš Benedikovič
Zoroslava Kollára (vľavo) zadržali 28. októbra 2020. Foto N – Tomáš Benedikovič

Sudca pre prípravné konanie uvažuje, či je reálne vyšetrovanie v Búrke ukončiť spoločne. Je v nej 21 obvinených zo 49 skutkov, pričom situáciu komplikuje aj aktuálna pandémia.

Podozrivý je z toho, že si dokázal na súdoch všetko vybaviť. Pomáhali mu peniaze a spoľahlivý vybavovač, ktorým bol bývalý bratislavský sudca Richard Molnár. Ten strávil vo väzbe takmer rok. Národná kriminálna agentúra (NAKA) ho zadržala vlani v marci.

Po polroku si NAKA prišla aj po Zoroslava Kollára, vplyvného právnika, ktorý sa venoval najmä konkurznému právu. Nakoniec ho obvinili len v jednom prípade zo zasahovania do nezávislosti súdu. Skončil vo väzbe a aby sa z nej po štyroch mesiacoch dostal, pomáha si opäť peniazmi.

Na slobodu sa totiž môže dostať aj vďaka kaucii. Jeho advokát Tomáš Sokol nechcel pre Denník N komentovať jej výšku. Podľa našich informácií ide o 100-tisíc eur.

Zoroslava Kollára prepustil na slobodu Ján Buvala, sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, minulý piatok. V ten istý deň rozhodol aj o prepustení bývalej podpredsedníčky Najvyššieho súdu Jarmily Urbancovej. Pri nej nebola kaucia ponúknutá, potvrdil jej advokát Peter Erdös.

Ani v jednom prípade nie je rozhodnutie o prepustení z väzby právoplatné. „Dnes bola na Špecializovaný trestný súd podaná zo strany dozorujúceho prokurátora písomná sťažnosť,“ potvrdil hovorca prokuratúry Dalibor Skladan. Prokurátor špeciálnej prokuratúry napadol rozhodnutie týkajúce sa Kollára aj Urbancovej.

Rozhodovať tak bude Najvyšší súd.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauzy Búrka a Víchrica

Zoroslav Kollár

Slovensko

Teraz najčítanejšie