Denník N

Volko patrí k najlepším v Európe, no nemá istú olympiádu ani podporu od štátu

Foto – TASR
Foto – TASR

Nový diel týždenného newslettra Výklus o behaní.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

Ján Volko má len 24 rokov, no už teraz patrí k najúspešnejším šprintérom v histórii halových majstrovstiev Európy. Po zisku bronzu v behu na 60 metrov na šampionáte v poľskom Toruni platí, že v 41-ročnej histórii podujatia sa lepšie ako jemu darilo len sedmičke šprintérov.

Volkovu výnimočnosť dokumentujú aj domáce štatistiky. Ak by ste zoradili vedľa seba 35 najlepších slovenských výkonov v šprinte na 60 metrov, okrem zápisu Ľuboša Chochlíka z roku 1987 by zvyšných 34 časov patrilo práve Volkovi. Všetky ich dosiahol v priebehu posledných štyroch rokov.

V šprintoch na 100 a 200 metrov je Volkova domáca dominancia podobná. Ani tá a ani príslušnosť k európskej špičke však Volkovi negarantujú účasť na olympiáde v Tokiu.

Svetová atletika totiž pred olympiádou v Japonsku výrazne sprísnila kvalifikačné limity. Na olympiádu sa však môže Volko dostať aj pomocou svetového rebríčka. Jeho šance sú zatiaľ vysoké, to sa však môže rýchlo zmeniť.

K účasti v Tokiu si pomohol aj výbornými halovými výkonmi. O to paradoxnejšie vyznieva fakt, že mu medaily z halových majstrovstiev Európy nepomáhajú k navýšeniu štátnej podpory na športovú prípravu. Volko so svojím tímom na problém upozorňujú dlhodobo, Denník N sa naň pýtal aj ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Šport Denníka N vo svojej podcastovej aplikácii.


Aj keby Ján Volko skončil s atletikou po roku, čo sa jej venoval, išlo by o nezvyčajný a úspešný športový príbeh. Od detstva kombinoval beh s futbalom a až v roku 2014 sa rozhodol zamerať výlučne na atletiku. Nie preto, že by v nej videl vyššie šance, skôr kvôli lepšej partii kamarátov.

Už po pár mesiacoch atletického tréningu prišlo výrazné zlepšenie a možnosť štartovať na halových ME 2015 v Prahe. Volko vtedy kvalifikačný limit nesplnil, no zväz aj tak požiadal delegáta podujatia o výnimku a stredoškolák, ktorý ešte donedávna hrával futbal, sa v Prahe postavil proti najlepším šprintérom na kontinente.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie