Denník N

Maďari na Slovensku ako bezpečnostné riziko? Nič také som nepovedal, vraví štátny tajomník Klus

Martin Klus. Foto - TASR
Martin Klus. Foto – TASR

Do sporu okolo dvojakého občianstva vstúpila mimoparlamentná SMK, ktorú podporuje poslanec za OĽaNO György Gyimesi. Hovoria o útoku proti Maďarom na Slovensku zo strany ministerstva zahraničných vecí, ktoré to odmieta a považuje to za nebezpečné klamstvo.

Mimoparlamentná SMK spolu s poslancom OĽaNO Györgyom Gyimesim obvinili ministerstvo zahraničných vecí z útokov na Maďarov žijúcich na Slovensku. Predseda SMK tvrdí, že Maďari na Slovensku sú v čase pandémie najzodpovednejšími občanmi a vláda ich napriek tomu považuje za bezpečnostné riziko.

Spor vznikol minulý týždeň a zhruba sedem dní po tom, ako Matovičova vláda schválila novelu zákona o štátnom občianstve. Vláda podporila návrh ministerstva vnútra, ktorý umožňuje získať dvojaké občianstvo tým občanom Slovenska, ktorí majú v druhej krajine aspoň päťročný registrovaný pobyt. Znamená to, že Maďari žijúci na Slovensku ani v budúcnosti nemôžu dostať maďarské občianstvo len na etnickom základe bez straty slovenského pasu.

Maďarské dvojaké občianstvo je bežné napríklad u príslušníkov maďarskej menšiny v Rumunsku alebo v Srbsku. Ukrajina ho odmieta rovnako ako Slovensko. Niektorí poslanci vládnej koalície avizujú, že novelu budú chcieť ešte v parlamente zmeniť.

SMK: Nie sme bezpečnostné riziko

„V situácii, keď Maďari vzorne pristupujú k obmedzujúcim opatreniam, keď naša komunita robí všetko preto, aby pomáhala, sú pre nás neprijateľné a pohoršujúce slová štátneho tajomníka pána Klusa, keď nás, Maďarov žijúcich na Slovensku, považuje za bezpečnostné riziko pre tento štát,“ povedal v pondelok na tlačovej besede predseda SMK Krisztián Forró. Označil za zarážajúce, že sa Klus o zhruba desaťpercentnej maďarskej menšine vyjadruje v takomto duchu.

„Vyzývame ho preto,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ivan Korčok

Maďarská aliancia

Slovensko

Teraz najčítanejšie