Denník N

Anatómia katastrofy 2020 – 21: D ako dezinformácie, I ako ignorantstvo

Ako dlho ešte potrvá na Slovensku „Veľké umieranie“ rozpumpované do žerava nekompetentnou a skorumpovanou vládou, v tejto chvíli nikto nevie.

Autor je vyštudovaný lekár a bývalý analytik Svetovej banky, text je súčasťou článkov o dobe postcovidovej

Masaker občanov Slovenska pokračuje ďalej svojím ustáleným tempom – najrýchlejšie na svete v prepočte na počet obyvateľov SR. Denne tu začiatkom marca zomiera oficiálne okolo 100 ľudí, reálne, odhadujem, dva- až trikrát viac. V Rusku to bolo v roku 2020 až 6,5-krát viac. Dúfajme, že kým vyjde tento text, až tam Matovičovým sputnikom nedoletíme… (Ozaj, neviete, ako sa povie „poleznyj idiot“ – užitočný idiot – po čínsky?)

Oficiálne na Slovensku do 3. marca na covid zomrelo 7 560 ľudí. 5 300 od 1. januára. Koľko ľudí pandémia skutočne zabila, ukážu až dáta porovnávajúce, koľko nás zomieralo v januári, februári, marci, apríli, máji… roku 2021 a koľko počas tých istých mesiacov v uplynulých rokoch.

Keď poľavia pohreby, začneme si všímať rozvrat slovenskej ekonomiky, prudký rast zadlženosti štátu, samospráv aj firiem. Tí, čo sú už dnes finančne zruinovaní rokom lockdownov, už začali žiť v postcovidovej realite, len ju ešte maskujú „kurzarbeity“ na štátny dlh.

Kam to celé smeruje? Ak chcem byť optimistom, odpoveď by asi bola „do uvedomelej skromnosti“. Len som si nie istý, či po nej u nás túžia viac ako 2-3 percentá ľudí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie