Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O ekonomických a politických dôsledkoch populizmu za posledných 100 rokov a o zaradení Slovenska do svetovej štúdie

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Populizmus sa zvykne vracať a štáty, kde už raz vládol populista, budú veľmi pravdepodobne mať čoskoro ďalšieho nasledovníka z radov populistov.

Štúdia troch ekonómov, ktorí sa pokúsili spočítať ekonomické a politické dôsledky populizmu, je neveselé čítanie – aj o Slovensku. Autori sa pozreli na dejiny populizmu za posledných sto rokov a identifikovali 50 populistických prezidentov a premiérov (dvaja boli Slováci – Vladimír Mečiar a Robert Fico), pričom skúmali zhruba 1 500 ďalších politikov v 60 štátoch.

Dospeli k trom záverom: populizmus sa zvykne vracať a štáty, kde už raz vládol populista, budú veľmi pravdepodobne mať čoskoro ďalšieho nasledovníka z radov populistov. Ekonomické dôsledky populizmu sú veľké – nasleduje obvykle dlhotrvajúci pokles. A napokon, populizmus rozkladá inštitúcie, vyvoláva nestabilitu a polarizuje spoločnosť. Zlou správou je aj to, že autori predpokladajú, že súčasná vlna populizmu sa tak rýchlo neskončí.

Definícia populistu je takáto: je to politik, ktorý sa postaví na čelo „ľudu“ proti elitám a táto stratégia je kľúčovou pre celú jeho politiku. Preto napríklad autori nepovažujú za populistu Baracka Obamu alebo Vladimira Putina, ale brazílskeho prezidenta Bolsonara, Donalda Trumpa či Silvia Berlusconiho.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Robert Fico

Komentáre

Teraz najčítanejšie