Denník N

Slováci v Rakúsku: Kontroly na hraniciach nie sú príjemné, ale ide o životy

Stredajšia kolóna na hranici Jarovce-Kitsee. Foto N - Tomáš Bella
Stredajšia kolóna na hranici Jarovce-Kitsee. Foto N – Tomáš Bella

Policajti už nehľadajú prevádzačov utečencov iba v dodávkach, na hraniciach preverujú aj osobné autá.

Za hranice, pár kilometrov od Bratislavy, išli do vyspelejšej krajiny a za lacnejším bývaním. Nemuseli riešiť kontrolu dokladov a ani clo, hranice medzi Slovenskom a Rakúskom už prakticky neexistovali. Rampy žiadne, colnice chátrajú a pri prekročení hranice stačilo trochu pribrzdiť a potom už prichádzajú iba kvalitnejšie rakúske cesty.

To sa však v stredu zmenilo. Slovenskí aj rakúski policajti už nehľadajú prevádzačov utečencov iba v dodávkach, na hraniciach preverujú už aj osobné autá. Včerajšie ranné kolóny a kontroly na diaľničnom priechode Jarovce-Kittsee pripomenuli, že hranica sa môže obnoviť.

Ako opätovné zavedenie kontrol, hoci iba sporadických, vidia Slováci, ktorí denne prekračujú hranicu a žijú v Rakúsku? Aj ich policajti na hraničnej čiare zaskočili. Ich nasadeniu však rozumejú.

Nepríjemné, ale má to zmysel

Martin, ktorý sa včera večer vracal domov do Gattendorfu, hovorí, že ich odklonili cez parkovisko, spomalili a poslali ich ďalej.

„Je to zdržanie, ale úplne tomu rozumiem. To, čo sa deje, si takéto opatrenia vyžaduje. Ak prevádzači nedostanú po prstoch, je len otázkou času, kedy sa podobná tragédia ako tá pri Parndorfe zopakuje.“

Ráno policajti na priechode Jarovce-Kitsee zastavovali všetky autá, hľadali v nich utečencov. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) to vysvetľoval tak, že v utorok chytili prevádzača už aj na osobnom BMW, a preto sa nesústredia iba na tradičné dodávky či nákladné autá, v akom sa minulý týždeň udusilo 71 utečencov na rakúskej diaľnici.
Martin hovorí, že pomoc pre tých, čo sa topia alebo dusia, je otázkou základnej ľudskosti a je zbytočné dnes špekulovať o riešeniach v krajinách utečencov.

Moderátor a copywriter z reklamnej agentúry Branislav Bezák prechádzal rakúsko-slovenskú hranicu ráno krátko po tom, ako sa policajti už odtiaľ stiahli.

„Kontroly nie sú príjemné, ale je to potrebné, ak to zachráni ľudské životy,“ hovorí. V Kittsee býva Bezák už päť rokov, policajti mali podľa neho za ten čas už viackrát akcie, keď zastavovali premávku v oboch smeroch.

„Každý, kto sa sťahoval blízko hraníc, tušil, že sa to občas môže stať,“ hovorí Be­zák.

Minister vnútra Kaliňák vraví, že kontroly závisia od informácií polície a nebudú nepretržité.

Bezák pripomína, že pre mnohých je voľný pohyb ľudí v Schengene jedným zo základných pilierov Európskej únie. Zatvorenie hraníc by podľa neho skomplikovalo život aj bežným ľuďom. „Ak však nebude iné riešenie, zvykli by sme si.“

Utečenci budú aj rovno na hraničnom priechode Bratislava – Berg. Rakúšania tam dočasne umiestnia pár desiatok Sýrčanov. Foto N – Tomáš Benedikovič

Rakúšania pri otvorení hraníc zbystrili

Hudobník Michal Oberman z Bergu vraví, že aj keď doteraz boli roky väčšej benevolencie, netreba si zvyknúť, že to tak bude stále. „Každý štát má svoju suverenitu, či sme v Schengene, alebo nie, a každý to musí akceptovať,“ hovorí.
Ľudia nielen v západnej, ale aj vo východnej Európe podľa Obermana majú nadpriemernú životnú úroveň.

Vypuknutie problémov s utečencami predpokladal skôr. V čase globalizácie sú podľa neho veľké sťahovania za lepším životom iba logické.

V Bergu sa podľa neho debatuje o hraniciach, odkedy sa Slováci prisťahovali. „Všetci na to nemajú vyhranený názor, ale niektorí mali po otvorení hraníc zlé skúsenosti, napríklad keď ich viackrát vykradli.“

Finančné zbierky:

Človek v ohrození: SK1711000000002621182213, Ľudia na úteku

Slovenská katolícka charita – č. účtu 2945463097/1100

Fórum Donorov SMS s textom DMS UTECENCI na číslo 877

Materiálne zbierky:

Na stránke Výzva k ľudskosti je aktualizovaný formulár s požiadavkami pre konkrétne miesta, overte si, kam môžete priniesť oblečenie, potraviny či hygienu.

Požiadavky na dobrovoľníctvo:

Formulár, do ktorého sa na Výzve k ľudskosti môžete prihlásiť

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie