Denník N

Novinárka Kőváry Sólymos: Maďarská vládna propaganda rozšírila aj na juh Slovenska fámy o pandémii

Karin Kőváry Sólymos. Foto - archív K. K. S.
Karin Kőváry Sólymos. Foto – archív K. K. S.

Aj medzi slovenskými Maďarmi sa šíria tvrdenia o tom, ako autoritárske krajiny pomáhajú Európskej únii proti pandémii a posielajú ochranné pomôcky zadarmo, hovorí novinárka Karin Kőváry Sólymos. Strašenie Sorosom na Slovensku podľa nej nezabralo tak ako v Maďarsku.

Slovenskí Maďari sú podľa prieskumov voči očkovani u proti koronavírusu ešte skeptickejší ako priemer obyvateľov Slovenska. Novinárka Rádia Pátria Karin Kőváry Sólymos hovorí, že za to môžu aj často protichodné informácie, ktoré sa na juhu Slovenska v tejto téme šíria. V rozhovore, ktorý vznikol v rámci projektu Denníka N Pozsonyi podcast, sa ešte dočítate:

  • do akej miery sú na juhu Slovenska rozšírené hoaxy z Maďarska,
  • aké naratívy presadzuje maďarská vládna propaganda v súvislosti s pandémiou,
  • aký vplyv môže mať na dezinformačnú scénu vznik spojenej maďarskej strany a
  • ako vnímajú Maďari na Slovensku hoaxy o Sorosovi a Európskej únii.

Do akej miery je zmapovaný prístup Maďarov na Slovensku k dezinformáciám?

Je to zmapované nedostatočne. Podobne ako v prípade volebných prieskumov, v ktorých figuruje malá vzorka maďarských respondentov, a preto aj výsledky môžu byť nepresné. Bolo by užitočné, ak by sme mali prieskumy o vzťahu k dezinformáciám v rámci komunity, zatiaľ sa však tomu agentúry nevenovali. Máme preto málo údajov a ani nevieme, ako by sme to mohli riešiť.

Z akých zdrojov pochádzajú väčšinou tie dezinformácie, ktoré sa najviac šíria medzi Maďarmi na Slovensku v súvislosti s pandémiou alebo očkovaním proti koronavírusu?

Vyslovene špecifické balíky falošných správ z tohto hľadiska nie sú, môžeme radšej hovoriť o naratívoch, ktoré sú typické v podstate pre celý región a ktoré prichádzajú zo slovenských zdrojov, ale aj z Maďarska.

Sú slovenskí Maďari intenzívnejšie vystavení dezinformáciám, lebo sa k nim dostávajú vo viacerých jazykoch?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

George Soros

Koronavírus

    Maďarská aliancia

    Očkovanie proti koronavírusu

    Pozsonyi podcast

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie