Denník N

Superkompenzáciu objavili v ZSSR. Povie vám, kedy je najlepšie trénovať a kedy oddychovať

Desiata časť seriálu Polmaratón je o správnom časovaní tréningu aj o význame regenerácie. Tréningový plán charakterizuje aktívny oddych.

V pätdesiatych rokoch uplynulého storočia zažíval vedecký výskum v Rusku jedno z najťažších období. Voľný rozvoj vedeckých myšlienok potlačila komunistická strana a pre studenú vojnu nemohli vedci komunikovať so zahraničím.

Napriek tomu práve v tomto období vznikol objav, ktorý je dodnes kľúčový pre elitných športovcov a trénerov pri snahe predviesť najlepší možný výkon. Jeho poznanie však môže byť rovnako prínosné aj pre rekreačný šport.

Ide o teóriu superkompenzácie.

Dnes už vieme aj to, že nejde o náhodný jav, ale o prirodzenú reakciu organizmu, vďaka čomu ju dokážeme „naplánovať“ a využiť vo svoj prospech.

Pre športovcov (vrcholových aj rekreačných) je superkompenzácia zásadná pri časovaní tréningu a športovej formy. Navyše, jej pochopenie nám pomôže efektívnejšie napredovať aj lepšie porozumieť tomu, prečo sú oddych a regenerácia také dôležité pre výkonnostný progres.

Desiata časť bežeckého seriálu Polmaratón je práve o superkompenzácii. O tom, ako funguje, ako ju môžeme využiť vo svoj prospech, ako pomocou nej správne nastaviť čas a intenzitu tréningu a vyhnúť sa pretrénovaniu.

Súčasťou textu je tradične aj týždenný tréningový plán pre začínajúcich bežcov, ktorí sa pripravujú na jarný polmaratón. Desiaty týždeň je o aktívnom oddychu a „zbieraní“ bežeckých minút. V celom týždni je ich 150.

Polmaratón vychádza každý štvrtok. Ak chcete texty dostávať aj e-mailom, aktivujte si odber témy Polmaratón.


Stresová situácia

Keď ruský vedec Nikolaj Jakovlev v 50. rokoch analyzoval správanie sa svalov po fyzickom výkone, všimol si zdanlivo nelogicky úkaz. Energetické zásoby vo svaloch po vykonanej záťaži síce prudko klesli, následne však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Polmaratón

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie