Denník N

Riaditeľ TV Lux: Bol to pre nás najúspešnejší rok. Ale príde čas, keď budeme ľudí upozorňovať, aby sa vrátili do kostolov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Odkedy sa v dôsledku pandémie zatvorili kostoly, veriaci sledujú omše v televízii alebo na internete. Televízii Lux sa zvýšila sledovanosť za uplynulý rok až päťnásobne. Nedeľné omše sleduje aj štvrť milióna divákov, počas Veľkej noci a Vianoc dokonca až pol milióna ľudí.

„Bol to pre nás doteraz najúspešnejší rok. Z hľadiska programu a stability sme na tom teraz najlepšie, odkedy sme vznikli,“ hovorí v rozhovore programový riaditeľ TV Lux Jozef Kováčik.

V rozhovore sa dočítate:

  • ktorá omša dosiahla sledovanosť pol milióna divákov;
  • prečo neprekáža, keď pri online omši odbehnete zdvihnúť telefón;
  • ako si vyberajú kňazov do televízie;
  • prečo nebudú robiť bilbordovú kampaň k sčítaniu ľudu.

Veriaci sú odkázaní sledovať omše či iné modlitby u vás. Keď sa na to pozrieme len cez kritérium sledovanosti, je pandémia pre TV Lux zlatým obdobím?

Keď na jar prišiel prvý tvrdý lockdown, boli sme priamo pri tom. Práve vtedy prebiehalo zasadnutie Konferencie biskupov Slovenska a prítomné bolo aj vedenie našej televízie – prinášali sme pravidelný report, ako sa televízii darí. Do toho prišiel telefonát vtedajšieho premiéra s tým, že bude treba zatvoriť mnohé prevádzky, medzi nimi aj kostoly. Okamžite sme prišli s myšlienkou, čo robiť.

Akou? 

Namiesto vyplakávania sme si položili otázku, čo môžeme pre ľudí urobiť. Pre kresťana katolíka je účasť na svätej omši niečo viac než len pozrieť si film. Osobná účasť je veľmi dôležitá. Okamžite sme prišli s nápadom, že okrem pravidelnej omše, ktorú vysielame ráno, pridáme ďalšie prenosy. V spolupráci s Rádiom Lumen a Rádiom Mária sme koordinovali vysielacie časy, aby sme sa navzájom neprekrývali. Ale aby mal človek flexibilitu – možnosť vybrať si omšu ráno, na obed aj večer.

Uvažovali ste vtedy aj o ďalších spôsoboch, ako vynahradiť zatvorené kostoly, nielen o prenose omší?

Bolo pre nás dôležité, aby ľudia nestratili kontakt s duchovnom. Môžeme vysielať kvalitné filmy aj diskusie, ale to najpodstatnejšie je pre ľudí nestratiť možnosť osobného duchovného života. Keď raz niekto žije duchovne, omša má pre neho obrovskú hodnotu. Často to pochopíme až vtedy, keď to stratíme. Po niekoľkých týždňoch sme spozorovali, že nám telefonuje obrovské množstvo ľudí.

Prečo? 

Zrazu sa ocitli sami, izolovaní, nemali odpovede na mnohé otázky. Prišli sme teda s reláciou Sme tu pre vás. Do štúdia postupne chodili otec arcibiskup Stanislav Zvolenský či hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara, biskup Jozef Haľko. Relácia mala veľkú sledovanosť.

Aké otázky ľudí trápili? 

Na začiatku boli prirodzené: Nemôžem ísť na svätú omšu, mám hriech? Biskupi vysvetľovali, že to nie je hriech, keďže bol udelený dišpenz. Vynárali sa aj existenciálne otázky, ktoré trápili ľudí a na ktoré sa nikdy neodvážili niekoho spýtať. Aj my sme boli prekvapení z niektorých otázok, napríklad z tých, ktoré boli spojené so smrťou a s utrpením. Ďalším rozmerom bolo spytovanie svedomia.

Čo tým myslíte? 

Človek nemohol ísť na spoveď. Cítil, že sa nevie sám zbaviť hriechu. Po ľudskej stránke si možno sami vedia odpustiť prehrešok, ale ľudia potrebovali dostať odpoveď na to, čo robiť bez spovede.

Spoveď sa nedá nahradiť televíziou, človek pri nej musí byť sám a osobne s kňazom. Čo sa s tým dá robiť? 

To nás veľmi trápi a práve na toto poukazovali aj biskupi, čo sa nie celkom dobre pochopilo. Nežiadali ani tak urýchlené otvorenie kostolov, ale prosili o to, aby ľudia, ktorí potrebujú ísť za kňazom, neboli mimo zákona. Dnes môže ísť človek za psychológom alebo do lekárne, ale keď sa rozhodne ísť na faru,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cirkvi

Koronavírus

    Médiá

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie