Denník N

Pandémia vyhnala aj Bratislavčanov do prírody, mnohí šliapu po poniklecoch a rušia dropy pri párení

Poniklec veľkokvetý. Foto N - Tomáš Benedikovič
Poniklec veľkokvetý. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nad pieskovcovým bralom Sandberg pri Bratislave sa ľudia prechádzajú po prírodnej rezervácii ako po parku. Ochranárov je málo, a tak chcú požiadať o pomoc políciu.

O čo majú ľudia menej možností tráviť svoj voľný čas počas pandémie koronavírusu, o to radšej navštevujú prírodu. Niektoré miesta sú však v jarnom období mimoriadne citlivé na hluk a na masívnu návštevnosť. Medzi ne patrí aj Sandberg na Devínskej Kobyle a Sysľovské polia pri Jarovciach.

Sandberg sa nachádza v národnej prírodnej rezervácii Devínska Kobyla. Rezervácia sa rozprestiera na južných svahoch Devínskej Kobyly. Ide o obzvlášť atraktívnu lokalitu. Po úbočiach so širokými výhľadmi na hrad Devín, na rieku Moravu a do Rakúska vedú dva turistické chodníky. Štart, respektíve cieľ oboch je pri pieskovcovom brale Sandberg nad mestskou časťou Devínska Nová Ves.

Sandberg je pozostatok treťohorného mora. Paleontológovia tam našli v skamenelinách odtlačky približne troch stoviek živočíchov, medzi nimi napríklad krokodíla, ale aj veľrybu. Najvýznamnejším nálezom bola

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Ochrana prírody

Turistika a outdoor

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie