Denník N

Riaditeľ NAKA Zurian: Do poslednej chvíle som veril, že Milan vysvetlí, aké sú to hlúposti

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Branislav Zurian v archívnom rozhovore z marca hovorí, že keď vystupoval ako styčný dôstojník medzi políciou a Slovenskou informačnou službou, nemohol vedieť, že námestník SIS Beňa to rovno posúva mafii.

Riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Branislav Zurian v rozhovore hovorí aj o tom:

  • aký mal vzťah s Milanom Lučanským,
  • o ich spoločnej práci na prípadoch Mikuláša Černáka,
  • ako funguje spolupráca polície a SIS,
  • ako vysvetľuje stretnutie s Borisom Beňom a o vyšetrovaní Ľudovíta Makóa
  • aj či zostáva v polícii.

Ste jediný z bývalého policajného vedenia, ktorý nesedí vo väzbe. Ako sa vám to podarilo?

To vyzerá, ako keby to pomaly bol problém, že niekto nie je trestne stíhaný. Vždy som postupoval zákonne, či už v práci, alebo vo svojom živote, a nikdy som neprekročil hranice. A je to aj tým, že som sa nestretával s osobami, o ktorých som mal informácie, že môžu páchať trestnú činnosť.

Aké to podľa vás je pre policajta, keď ho zavrú?

Musí to byť ťažké. Aj pre tých, ktorí sa domnievali, že trestnú činnosť nepáchali, a veľmi ťažké to musí byť aj pre tých, ktorí vedia, že ju páchali, a mysleli si, že im na to neprídu. Neviem si predstaviť situáciu, že by po mňa prišli policajti, podriadení, s tým, že som podozrivý alebo už rovno obvinený z trestnej činnosti.

Ako berú policajta v base spoluväzni? Má to horšie alebo, naopak, má ešte nejaký rešpekt?

V base neexistujú kamarátstva. Vo výkone väzby sú policajti oddelení od páchateľov z civilu. Nepredstavujte si to tak, že obvinení policajti sedia v cele s obvinenými vrahmi.

Ako ste sa zoznámili s Milanom Lučanským?

Bolo to približne v roku 2001 pri jednom prípade na východnom Slovensku. Išlo o ozbrojenú lúpež. Bol som mladý kriminalista, operatívec na Krajskom riaditeľstve Policajného zboru v Prešove. Všetky stopy z lúpeže smerovali na stredné Slovensko. Starší kolegovia ma vtedy zobrali do Martina na stretnutie s policajtom, ktorý nám mal pomôcť pri objasňovaní lúpeže. Na toto stretnutie prišiel Milan Lučanský. Videl som ho vtedy prvýkrát a stretnutie vo mne zanechalo veľký dojem. Bral ma ako seberovného policajta, hneď nás dal do obrazu, vytypoval možných páchateľov, objekty, kde by sa mohla vec z lúpeže nachádzať. Vtedy som si povedal, že by som chcel niekedy takto vystupovať a mať takú autoritu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Zurian

Milan Lučanský

Slovensko

Teraz najčítanejšie