Denník N

Matovičov okrúhly stôl s vedcami priniesol silné návrhy, doteraz ich nikto nezaviedol

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Opatrenia, ktoré mali zvýšiť motiváciu dodržiavať opatrenia, zatiaľ neplatia.

Časť vedcov, ktorí sa v posledný februárový týždeň zúčastnili na rokovaniach zvolaných premiérom Igorom Matovičom na potlačenie pandémie, je sklamaná, že mnohé z ich odporúčaní zostali len na papieri. Iniciatíva Veda pomáha, ktorej členovia tiež boli za okrúhlym stolom na úrade vlády, v utorok vyhlásila, že vláda ich opatrenia síce vzala na vedomie, ale dodnes ich ani len nekomunikovala verejnosti.

Premiér navrhol stretnutie s vedcami 22. februára v čase mimoriadne nepriaznivých štatistík obetí covidu i počtu hospitalizovaných. Naznačil, že je to výsledok nefungujúcich opatrení, ktoré takisto navrhli vedci, teda lockdownu a COVID automatu. „V prvom rade chcem počúvať a vedci majú hľadať odpovede, prečo opatrenia nezaberajú,“ oznámil v ten deň premiér.

V tom čase mnohí vedci ešte ani nemali oficiálnu pozvánku za okrúhly stôl. Nakoniec prišlo na úrad vlády 21 odborníkov z konzília odborníkov a z iniciatívy Veda pomáha. V nedeľu 28. februára, teda po štvordňovom maratóne rokovaní, vydal úrad vlády zoznam desiatich oblastí, ktoré by sa mali zmeniť, aby sa situácia zlepšila. Žiadnu tlačovku ani iné verejné vystúpenie k tomu nemal premiér ani minister zdravotníctva.

Odvtedy ubehlo desať dní a mnohé z opatrení navrhnutých vedcami stále nie sú zavedené, hoci ich vláda vzala na vedomie a poverila ministerstvá ich realizáciou.

Už o deväť dní sa pritom skončí núdzový stav a s ním aj zákaz vychádzania. Blíži sa aj 21. marec, čo bol dátum, ktorý vyšiel z okrúhleho stola ako hraničný: buď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie