Denník N

Päť kamarátov ide na pohárik. Chorľavejú aj umierajú, ale pandémia ako keby v Španielsku nebola (reportáž z Barcelony)

Španielsko od začiatku pandémie hlási viac ako tri milióny prípadov covidu a vyše 70-tisíc obetí. Foto – TASR/AP
Španielsko od začiatku pandémie hlási viac ako tri milióny prípadov covidu a vyše 70-tisíc obetí. Foto – TASR/AP

Máme tri zbrane proti covidu. Prvá sa volá vakcína, druhá sa volá vakcína a tretia sa volá vakcína, hovorí šéf vírusového oddelenia nemocnice Vall d’Hebron Benito Almirante.

Vall d’Hebron je najväčšia nemocnica v Katalánsku, postavená v kopci pod národným parkom Collserola.

Spodná ulica je zapchatá množtvom taxíkov, ktoré privážajú a odvážajú ľudí na vyšetrenia, kým sa na tej hlavnej, vedúcej popred centrálnu budovu, striedajú sanitky. Na dverách, z ktorých zdravotníci vykladajú pacienta na invalidnom vozíku, je malá dúha a nápis po katalánsky: Tot anirà bé. Všetko dobre dopadne.

Je polovica marca 2021.

Už uplynul rok odvtedy, čo takéto malé nakreslené dúhy deti lepili do okien svojich izieb, aby ich zvonku videli tí, ktorí sa dostali na ulicu. Premiér Pedro Sánchez vtedy vyhlásil stav núdze a striktným lockdownom uväznil celú krajinu doma.

Teraz je všetko inak. Ľudia stále chorľavejú, stále umierajú, ale ulice sú plné a už vôbec nie sú tiché. Zatiaľ čo soundtrackom minulej epizódy z marca 2020 bol zvuk sanitiek, dnes je to vravot, cez ktorý sanitky len v tichosti prechádzajú.

Tu je pandémia?

Barcelona je plná života. Ľudia sú vonku, prechádzajú sa, rozprávajú sa, čakajú na autobus, a ak by nemali na tvári rúška (takmer všetci okrem tých, ktorí fajčia), tak by človek mal pocit, že tu pandémia ani nie je.

Po nociach sa protestovalo proti uväzneniu rappera, ktorý velebil teroristov a ohováral kráľovskú rodinu. Zdravotníci demonštrovali za zlepšenie pracovných podmienok, ženy pochodovali ôsmeho marca. Vplyv na nárast prípadov? Vraj minimálny, bolo to predsa vonku.

Reštaurácie a bary sú otvorené v čase raňajok a obeda, zvyšok dňa len na take away. V noci je všetko zatvorené a platí zákaz vychádzania od desiatej alebo jedenástej večer do šiestej rána. Nákupné centrá sú otvorené, ale v niektorých obchodoch je tovar opáskovaný. „Prinesiem vám, čo chcete, vyskúšate si doma,“ hovorí slečna v jednom z nich.

Aj napriek tomu všetkému sa situácia zdá byť stabilná. Počet nových denných prírastkov už dlhodobo klesal a padol na necelých tritisíc infekcií za deň. Ešte koncom januára ich podľa oficiálnych čísel zverejnených ministerstvom zdravotníctva denne pribúdalo okolo 40-tisíc.

V štatistikách však zvykne byť chaos a po prepočítaní údajov z regiónov občas vychádzajú iné čísla. Napríklad koncom januára El País prišiel s denným prírastkom viac ako 90-tisíc.

Krajina od vypuknutia pandémie hlási vyše tri milióny prípadov a 70-tisíc úmrtí.

„Zlepšuje sa to,“ povedal šéf oddelenia vírusových ochorení nemocnice Vall d’Hebron Benito Almirante. „Za posledné dva alebo tri týždne sa počet prijímaných pacientov výrazne znížil, znížila sa úmrtnosť a tlak na nemocnice.“

Pochod za práva žien v Barcelone na Medzinárodný deň žien. Foto – TASR/AP

Lockdown treba zvážiť

V nemocnici Vall d’Hebron okupujú pacienti s covidom okolo 10 percent lôžok celkovo a 35 percent lôžok na JIS-kách. Trochu viac ako inde, lebo im tam iné nemocnice posielajú svojich pacientov v kritickom stave.

Podľa údajov španielskeho ministerstva zdravotníctva je v celej krajine hospitalizovaných niečo vyše 9300 pacientov s covidom a obsadenosť postelí je 7,54 percenta. Na JIS-kách ich je viac ako 2300, čo predstavuje obsadenosť 23,24 percenta.

Niektoré španielske regióny už zvažujú, že by opatrenia trochu uvoľnili. Ministerstvo zdravotníctva však žiada, aby tak neurobili aspoň do veľkonočného víkendu.

Aby sa neopakovala situácia po Vianociach. Vtedy sa to zhoršilo všade, no kým ostatné krajiny zavádzali lockdown, Španielsko ho odmietalo. Podľa Almiranteho to „nie je mechanizmus, ktorý sa dá zavádzať často ani dlhodobo“.

Treba podľa neho zvážiť aj veci súvisiace s lockdownom, ako sú psychické a finančné problémy aj násilie v rodinách.

„Okrem toho, krajiny okolo nás ako Francúzsko, Taliansko, Veľká Británia zaviedli lockdown, a aj napriek tomu sú na tom teraz horšie než Španielsko, takže im to veľmi nepomohlo,“ dodal.

Nie náš problém

V Katalánsku, ako aj v mnohých iných regiónoch, platí confinamiento comarcal, voľný pohyb len v rámci svojho okresu.

„Keď nesleduješ tabule, ani nevieš, kde sa končí Salou a začína sa Cambrils. Tie obce sú spojené cyklistickým chodníkom,“ hovorí José María zo Salou. „Lenže Salou je iný okres ako Cambrils, takže ja teoreticky nemôžem ísť na bicykli do kaviarne, lebo je v inom okrese, ale Madrid je plný francúzskych turistov.“

Podľa Almiranteho lockdown na okresy nemá zmysel, ak je epidemiologická situácia rovnaká a ľudia dodržiavajú opatrenia. S turistami v Madride však problém nemá.

„Keď sem prídu, musia mať negatívny PCR test. Strávia tu víkend, a ak sa tu nakazia a ochorenie odnesú do Francúzska, to si už musí riešiť Francúzsko,“ vysvetlil. Inými slovami, pre turistickú destináciu riziko takmer neexistuje. Za to domovská krajina dovolenkárov má problém, keď sa vracajú nakazení.

Šéf vírusového oddelenia barcelonskej nemocnice Vall d’Hebron Benito Almirante. Foto – nemocnica Vall d’Hebron

Očkovať, očkovať, očkovať

„V tomto momente máme tri opatrenia na boj s pandémiou. Prvá je vakcína, druhá je vakcína a tretia je vakcína. To je jediný spôsob kontroly pandémie, žiadny iný neexistuje. Všetko ostatné je dočasné, všetky opatrenia, pretože v momente, ako ich odstránime, vírus je späť,“ hovorí Almirante.

Očkuje sa však podľa neho pomaly. Začalo sa hneď po vianočných sviatkoch, ako aj väčšina krajín Európskej únie. Prvú vakcínu dostala rezidentka domova dôchodcov v meste Guadalajara neďaleko Madridu, 96-ročná Araceli.

Odvtedy Španielsko zo svojej 47-miliónovej populácie zaočkovalo menej ako päť miliónov ľudí, pričom menej ako 1,5 milióna dostalo dve dávky.

„Ak by sme všetkých zaočkovali, do mesiaca nemáme covid,“ dodáva Almirante. Hovorí však o hospitalizáciách a úmrtiach. Vďaka vakcínam nebude kolabovať zdravotníctvo, ale covid tu s nami ostane vraj už navždy. Ako chrípka.

Nemá pocit, že by pacienti v tejto vlne boli iní ako v tej prvej. Mladší? Vraj ani nie. Že umierajú mladší, to vidíme na číslach. „Ale odkedy sú zaočkovaní seniori, tak medzi nimi prakticky nemáme úmrtia,“ upozorňuje Almirante na to, že práve táto kategória tvorila gro úmrtí v prvej vlne. Teraz sú chránení.

Zatiaľ sa očkuje vakcínami Oxford-AstraZeneca, Moderna a Pfizer-BioNTech. Foto – TASR/AP

Nemôžeš plakať pre každého

„Najťažšie pre nás bolo spracovať to umieranie osamote,“ hovorí. „Celý ten čas, čo sú pacienti hospitalizovaní, sú len a len s nami.“

Niektorí tam strávia dva aj tri mesiace, počas ktorých nemajú žiadny kontakt s rodinou a nevedia, či ešte niekedy mať budú. Či prežijú. Zdravotníci boli naučení držať si od pacientov odstup, nemôžu sa na nich naviazať, lebo ako hovorí doktor Almirante, „nemôžeš plakať pre každého pacienta“.

To sa zmenilo. „Museli sme byť blízko, lebo sme boli ich jedinou rodinou. Takže za posledný rok nám umrelo veľmi veľa rodiny.“

Tri kilometre od nemocnice, taktiež pod kopcami národného parku Collserola je cintorín Sant Gervasi. Posledný odpočinok s krásnym výhľadom. Aj tam išli niektorí, ktorí covidu podľahli.

Španieli najčastejšie pochovávajú do nichos. Sú to také akoby zásuvky vo vysokej stene, niekoľko vedľa seba, niekoľko nad sebou, do ktorých sa zastrčí truhla a zamuruje sa náhrobným kameňom. Na viacerých z nich je rok úmrtia 2020. Pravdepodobnosť, že to bolo na covid, je vysoká.

Je pravda, že ročníky narodenia nie sú veľmi rozmanité. Pár storočných narodených v roku 1920, pomerne veľa takých, ktorí sa narodili v tridsiatych rokoch. Najmladší bol ročník 1945.

Rúško a odstup

Momentálne v Španielsku umiera menej ako tristo ľudí denne. Umierať však budú aj naďalej, pretože koniec očkovania je vízia budúcnosti, hoci nádej na zrýchlenie sa vkladá do vakcíny od Johnson & Johnson, ktorá by po schválení Európskou liekovou agentúrou mala do Španielska prísť v apríli.

Zatiaľ sa očkuje vakcínami od Oxford-AstraZeneca, Moderna and Pfizer-BioNTech.

Keď sa ministerky zdravotníctva Caroliny Dariasovej pýtali na vakcínu Sputnik V, povedala, že dvere budú otvorené, ak ju schváli Európska lieková agentúra. Rusko zjavne počíta aj s inou spoluprácou, pretože vo svojej televízii informovalo o Španielsku ako o možnej krajine, v ktorej sa ruská vakcína bude vyrábať. Španielske ministerstvo zdravotníctva reagovalo, že zatiaľ žiadna dohoda neexistuje.

Dovtedy však potrebujeme rúško a odstup. Viac ako dve tretiny nakazených chytia vírus doma od člena rodiny, ktorý ho prinesie z vonku. Z práce? Možno, ale skôr z baru. Ako hovorí doktor Almirante: „Päť kamarátov ide na pohárik… To je ten prvý, ktorý covid donesie domov.“

Bary a reštaurácie sú vo väčšine regiónov celú túto vlnu otvorené, prípadne s malými prestávkami, počas ktorých sa dal robiť len take away. Katalánsko malo niekoľko týždňov povolené otvoriť len v čase obeda, teraz už aj v čase raňajok. Ideálne by bolo, keby tam spolu chodili ľudia z jednej domácnosti. Realita?

Terasa baru, čas obeda, za stolom s fľašou vína sedia dve ženy. O chvíľu príde tretia, hneď za ňou štvrtá. Všetky si dajú dole rúško, vyobjímajú sa, dajú si pusu na líce a sadnú si. Štyri domácnosti. Ak jedna z nich má covid, doktor Almirante bude možno v najbližších dňoch vidieť v nemocnici tri nové domácnosti.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie