Denník N

Každý rok na Slovensku prídeme o desať pamiatok. Zmeniť to má pamiatková reforma

Z knihy Châteaux po našom, Kecerovce. Foto - Jana Šturdíková
Z knihy Châteaux po našom, Kecerovce. Foto – Jana Šturdíková

Do plánu obnovy sa dostala pamiatková reforma. Jej výsledkom by malo byť najmä to, že rozhodnutia pamiatkarov budú predvídateľné, a teda menej subjektívne. Vzniknúť by mohol aj prehľadnejší zoznam pamiatok podľa ich významu.

O pamiatky sa na Slovensku nestaráme dobre. Zväčša sa stačí pozrieť von oknom, ale svedčí o tom aj niekoľko údajov.

Inštitút kultúrnej politiky ešte vlani vo svojej revízii výdavkov na kultúru konštatoval, že štvrtina všetkých nehnuteľných pamiatok na Slovensku je v narušenom až dezolátnom stave. Pamiatkový dlh vyčíslili na 1,8 až 5,4 miliardy eur. Ak by sme ich aj hneď mali, no pristupovali by sme k nim ako doteraz, tak ich obnova či záchrana by trvala 180 rokov.

Správa Najvyššieho kontrolného úradu z jesene minulého roka tento stav len potvrdila.

Z jej záverov vyplýva, že namiesto toho, aby pamiatky iba pribúdali, čo by bolo prirodzené, o ne zároveň prichádzame. Každý rok ubudne zo zoznamu národných kultúrnych pamiatok približne desať objektov, pretože skrátka „zaniknú“.

Dôvodov, prečo sa to deje, je viacero. Vyriešiť ich chce reforma, ktorú vypracoval Inštitút kultúrnej politiky (IKP), analytická jednotka ministerstva kultúry. Táto reforma získala miesto v pláne obnovy v rámci časti Zelená obnova budov (700 miliónov eur)

„V reformnom zámere sa pozeráme na to, ako postupne tento aktuálny stav zvrátiť a znižovať pamiatkový dlh. Nad tým všetkým je hlavný cieľ, a teda ochrana pamiatok, ako aj to, aby si verejnosť k pamiatkam budovala vzťah,“ hovorí Matúš Bieščad z IKP.

Prečo to dnes nefunguje

Reforma pamiatkovej ochrany znie možno ako odťažitá téma, no aj od nej závisí, či kaštieľ vo vašej obci definitívne a hanebne spadne alebo doň po pandémii vyrazíte na divadelnú hru, ale aj to, či budú o búraní budov rozhodovať viac developeri než odborníci.

Podmienky a možnosti obnovy pamiatok na Slovensku za posledné tri dekády najviac vystihuje to, že vlastniť pamiatku nebýva dôvodom na radosť.

Príčinou je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie