Denník N

Čo na Slovensku funguje – aj keď to nestačí

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Sú to ľudia, ktorí nepôsobia v štátnej exekutíve, avšak svojimi nápadmi, projektmi a najmä činmi zlepšujú kvalitu života.

Slovo „funguje“ dnes nie je veľmi v móde, skôr čítame a počúvame o opaku.

O chaose a nefunkčnosti vlády pri spravovaní štátu, o „jurodivom manažmente“ pandémie, o porušovaní právneho štátu, o neprítomnosti sebareflexie, o nutnosti „zmeny zmeny“, absencii džentlmenov v politike a vládnutí trubirohov, ba aj o „zatemnení mozgu“, o zahnívaní či rovno o kope hnoja.

Pri zlyhaní objednávkového systému na očkovanie pre ľudí starších ako 70 rokov ministerstvo zdravotníctva argumentovalo obrovským náporom záujemcov. Keď táto nedôstojná „zúfalá súťaž detí o záchranu svojho rodiča“ (prezidentka Zuzana Čaputová) vyvolala pobúrenie, dočkali sme sa korekcie: ospravedlnenia, odvolania vedúceho Národného centra zdravotníckych informácií, zmeny pri oznamovaní nových termínov a prísľubu o zavedení takzvanej čakárne, kde voľné termíny budú po registrácii automaticky pridelené.

Obama: Stala sa chyba, to sa nedá nijako ospravedlniť

Niečo podobné sa prihodilo Američanom v októbri 2013, keď spustili reformu zdravotníctva, ktorá si kládla za cieľ zvýšiť počet poistencov. Zlyhal internetový systém, kde sa mali ľudia prihlasovať. Prezident Barack Obama to odôvodnil obrovským počtom záujemcov, ktorí chceli získať poistenie. „Webové stránky nefungujú tak, ako by mali, často sa v priebehu registrácie zablokujú. Nedá sa to ničím ospravedlniť. Skrátka, stala sa chyba.“ „Nikoho to neštve viac ako mňa,“ dodal a sľúbil nápravu, tá však nejaký čas trvala.

Inými slovami, vo svete už existovali skúsenosti, o ktoré sa dalo oprieť. Ale nebolo sa treba vracať do minulosti ani do zahraničia. Slovensko.Digital už takmer pred mesiacom upozorňovalo na zásadné problémy v registrácii na očkovanie,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie