Denník N

Komediant v pravom zmysle slova. Vo veku 77 rokov zomrel herec Jozef Stražan

Jozef Stražan v inscenácii Kolotoč Mikuláša Kočana. DJZ Prešov, 1980. Foto - Pavol Miňo
Jozef Stražan v inscenácii Kolotoč Mikuláša Kočana. DJZ Prešov, 1980. Foto – Pavol Miňo

Jozef Stražan (1943) sa narodil v Bratislave, ale celý život bol hercom v prešovskom Divadle Jonáša Záborského. Komediant v pravom zmysle slova. Pochádzal zo starej, ako rád hovoril, komediantskej rodiny legendárneho kočovného bábkara Stražana. Bratranec Marián Zednikovič tiež pochádzal z toho rodu. Vlasy husté ako srsť, v zime nepotreboval čiapku. A ako vytváral javiskovú postavu? Privrel oči a zavoňal.

Tak robil postavu Tibora, kolotočiara v Kočanovom Kolotoči (máj 1980). Obliekli sme mu od farby zababrané nohavice maliara z divadelných dielní, na scéne vytvorenej podľa skutočnej naivne pomaľovanej strelnice v rumunskej Bukovine sa cítil ako doma, u starej kolotočiarky pani Kočkovej sa naučil kolotočiarske finty a postava ožila.

Ale smokingy neboli jeho parketou. Ako mladík sa objavil v oscarovom filme Kadára a Klosa Obchod na korze. Keď ho prvý raz videl „Šeri“, režisér Peter Scherhaufer z brnianskeho Divadla na provázku, vykríkol: „Ty vole, vždyť to je héérec z kočujících tlup commedie dell’arte!“ A jeho výstupy s marionetou predstavujúcou jeho samého? Bavič, bruchovravec, talent od Boha a bohémska literárna postava z Knihy služieb nočného divadelného vrátnika: „Ta zas toten herec Stražan calu noc spal pijani na balkone v loži…“

Herca poznáte podľa obdivu jeho hereckej partnerky. V televíznom filme Smutný valčík hral so skvelou budapeštianskou herečkou a režisérkou Enikö Eszenyiovou. Krásne dueto. Roky zabával poslucháčov v košických rozhlasových zábavníkoch aj „špílcami“ pri obede. Mladé čašníčky odpadávali, keď sa na niečo akože sťažoval a z nosa mu viseli špagety. Dúfam, že sa v hereckom nebi stretne s Mariánom Zednikovičom a budú sa blázniť ako za mlada. Cholera aj s rakovinou!

                                                                                                                                                                                           Autor je režisér

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Divadlo a tanec

Kultúra

Teraz najčítanejšie