Denník N

Má dlhodobú stratégiu a anglický tím zdolala intenzitou. Slavia môže byť vzorom pre východnú Európu

Z prvého zápasu proti Leicestru. Foto - TASR/AP
Z prvého zápasu proti Leicestru. Foto – TASR/AP

Slavia Praha opäť žije svoj európsky sen. Dnes večer nastúpi na pražskom Sinobo Stadium v osemfinále Európskej ligy proti glasgowským Rangers.

Klub pritom ešte pred šiestimi rokmi mal finančné problémy. Prvý tím sa pred príchodom čínskych majiteľov pohyboval v spodnej polovici tabuľky českej ligy. Dnes však môže byť vzorom pre celú strednú aj východnú Európu.

Slavia totiž ukázala, že aj v tomto regióne sa dá pracovať s dlhodobou stratégiou. Nevyhne sa základným pravidlám futbalovej geopolitiky – napríklad odchodu hviezd do bohatších líg –, ale dokáže zo svojej pozície ťažiť. Hráči, ktorí žiaria v Slavii, sú okamžite pripravení na ďalší krok. Tomáš Souček sa pár mesiacov po odchode z Prahy stal oporou West Hamu United, ktorý v tejto sezóne prekvapujúco bojuje o miestenku v Lige majstrov.

Skvelé výkony Slavie v Európe by už nikoho nemali prekvapovať. Napriek tomu mnoho zahraničných médií zaskočilo, keď pred dvoma týždňami z Európskej ligy vyradila Leicester City, vtedy druhý tím anglickej Premier League. Pre Slaviu však nešlo o náhodný úspech.

Pred dvoma rokmi hrala v Európskej lige vo štvrťfinále, po víťazstve nad Sevillou vtedy vypadla s Chelsea. O pár mesiacov neskôr sa dostala do silnej skupiny v Lige majstrov. V konkurencii Barcelony, Interu Miláno a Borussie Dortmund mala byť outsiderom, favoritov však vo všetkých zápasoch trápila.

Keď doma čelila silnej Barcelone s Lionelom Messim a Luisom Suárezom, nezavrela sa do hlbokého defenzívneho bloku pred vlastnú šestnástku. Práve naopak: Slavia vysoko napádala, na lopte silní záložníci Frenkie De Jong a Sergio Busquets mali problémy s rozohrávkou a Barcelona sa nedostávala do šancí. Messi dal síce gól z penalty v tretej minúte, ale Slavia v úvode dominovala.

Počas polčasovej prestávky sme sa rozprávali s bývalým hráčom Barcelony Óscarom Garcíom a ten chválil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska liga

Futbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie