Denník N

NAKA zadržala riaditeľa SIS Pčolinského, zrejme zobral úplatok od Zoroslava Kollára

Bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský, ktorý pol roka sedel vo väzbe pre podozrenie z korupcie. Foto N - Tomáš Benedikovič
Bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský, ktorý pol roka sedel vo väzbe pre podozrenie z korupcie. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ide o prvého nominanta Matovičovej vlády, ktorého zadržala polícia.

Polícia vo štvrtok ráno zadržala riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského. Dôvodom sú údajne podozrenia z korupcie. Zadržanie prebehlo so súhlasom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry.

Riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského zadržali pre podozrenie z korupcie preto, že podľa polície zobral úplatok od Zoroslava Kollára. Pčolinského podľa informácií Denníka N usvedčuje aj jeho bývalý námestník Boris Beňa, ktorý mu úplatok podľa vyšetrovateľov odovzdal. Beňu zadržali pre korupciu už pred niekoľkými mesiacmi, od začiatku spolupracoval s políciou. Stále je vo väzbe. Pčolinský údajne zobral úplatok za to, že tajná služba prestane Zoroslava Kollára rozpracovávať.

Video: Zadržaný šéf SIS Pčolinský: Čo s tým má Zoro Kollár a akú pozíciu mal v Sme rodina (autori: Miro Kern, Martina Koník)

Podľa webu TVnoviny.sk je v tomto prípade obvinený aj Zoroslav Kollár a úplatok bol údajne vo výške 40-tisíc eur. Úplatok si podľa webu podelili Beňa a Pčolinský.

Zoroslav Kollár je obvinený aj z korumpovania sudcov. Ešte stále je vo väzbe, ale Špecializovaný trestný súd ho z nej prepustil. O sťažnosti prokurátora bude rozhodovať Najvyšší súd.

„Prezidentka sa dôkladne oboznámi so situáciou a v najbližších hodinách rozhodne, či riaditeľa SIS dočasne postaví mimo služby,“ odpovedala Denníku N prezidentská kancelária.

Pčolinský je nominantom Sme rodina. Vo funkcii je od apríla 2020, keď v nej vystriedal nominanta SNS Antona Šafárika. Roky sa pohyboval v prostredí KDH a bol blízkym spolupracovníkom Daniela Lipšica, politicky sa rozišli, keď sa v roku 2016 pridal k Borisovi Kollárovi, ktorý začal budovať hnutie Sme rodina, a Lipšic zostal v hnutí Nova. Práve Lipšic teraz špeciálnu prokuratúru vedie.

SIS bude po zadržaní Vladimíra Pčolinského viesť jeho námestník Milan Pudelka. Ide i bývalého policajta, ktorý do služby prišiel po tom, ako ho za Jaroslava Spišiaka odvolali z vysokej funkcie v polícii.

Boris Kollár tvrdí, že Vladimírovi Pčolinskému stále dôveruje. „Nevidím do spisu, ale pevne verím, že sa tieto veci vysvetlia,“ povedal. Ak by sa obvinenia potvrdili, podľa Kollára navrhnú nového šéfa SIS „alebo sa dohodneme inak“. Potvrdil, že nárok na post si vyrokovala Sme rodina.

„Uvedené informácie nekomentujem, vyšetrovateľ je procesne nezávislý,“ odpísal k zadržaniu riaditeľa SIS minister vnútra Roman Mikulec. Dodal, že o pripravovaných zásahoch NAKA nemá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimír Pčolinský

Slovensko

Teraz najčítanejšie