Denník N

Poviem, ako je, fakt som bezmocný, priznal v utorok. Minister Krajčí sa už ako minister trápiť nebude (profil)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Máloktorý minister odolával volaniu po odstúpení tak dlho ako Marek Krajčí. Ozývali sa koaliční poslanci, predsedovia vládnych strán aj prezidentka Zuzana Čaputová.

„Viem, že to nebude jednoduché, a nie som ambiciózny šialenec, ktorý sa bude do toho drať za každú cenu,“ hovoril Marek Krajčí ešte ako tieňový minister zdravotníctva pred voľbami v novembri 2019. Sotva vtedy niekto predpokladal, že sa ministrom zdravotníctva v marci 2020 naozaj stane. A vôbec nik netušil, že civilizácia stojí na prahu celosvetovej pandémie.

V čase, keď Krajčí do funkcie 21. marca nastupoval, už bolo zrejmé, že musí bojovať nielen s roky neriešenými a nevyriešenými úlohami na ministerstve zdravotníctva, ale predovšetkým s covidom-19. V čase, keď vo funkcii 11. marca 2021 končil, bolo zrejmé, že nie vždy sa mu v tomto boji darilo.

Video: Krajčí končí so slzami v očiach, odchádzať môže mesiace (autorka: Martina Koník)

Po oznámení demisie Krajčí povedal, že má nádej, že sa situácia zlepší, ak vydržíme ešte zopár týždňov. „Aj keď som dostal buchnáty, vždy som sa dokázal postaviť a bojovať,“ povedal Krajčí a poďakoval svojim podporovateľom.

Premiér Igor Matovič Krajčího pochválil ako najzodpovednejšieho ministra. „Považujem za amorálne rozhodnutie ukázať prstom na obeť tejto pandémie,“ povedal Matovič.

Kto je Marek Krajčí?

Pripomeňme si najprv, kto sa ministrom zdravotníctva stal. Krajčí je detský kardiológ, pracoval v bratislavskom Detskom kardiocentre, v osobnom živote bol najprv roky aktívny v spolku Kresťania v meste.

Za Obyčajných ľudí kandidoval v roku 2016 zo štvrtého miesta kandidátky a v parlamente sa stal podpredsedom zdravotníckeho výboru a postupne sa dostával do širšieho povedomia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie