Denník N

Vitajte na stanici Keleti, utečeneckom tábore v centre Budapešti (+videá)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na železničnej stanici v maďarskom hlavnom meste vládne chaos. Slovenskí policajti sledujú utečencov vo vlakoch už od Budapešti, utečencov bez papierov však Maďari na cestu do Nemecka nepúšťali.

Neviem – to je v posledných dňoch asi najčastejšie slovo, ktoré počuť na budapeštianskej stanici Keleti, kde dnes sídli jeden veľký a hlavne neorganizovaný utečenecký tábor.

„Neviem,“ odpovedá policajt na peróne, keď sa ho pýtam, kam pošlú skupinu utečencov, ktorú jeho kolegovia práve eskortovali do odstaveného vlaku.

„Neviem,“ hovorí mi utečenec, keď sa ho spýtam, kedy sa podľa neho dostane do vlaku smerujúceho na západ.

„Neviem,“ hovoria mi dobrovoľníci, keď sa ich pýtam na to, kedy sa podľa nich maďarská vláda rozhodne pomôcť im a stovkám utečencov čakajúcim bez akýchkoľvek informácií na rušnom námestí pred železničnou stanicou.

Video: Na stanici v Budapešti vládne chaos, utečencov pustili
do vlaku a potom ich vyhnali (autor: Martina Pažitková)

Nikto – a už vôbec nie maďarská vláda – dnes nevie, ako riešiť problém s utečencami, ktorí na staničnom predmestí už niekoľko dní čakajú na vytúženú cestu vlakom do západnej Európy.

Nemáš papiere, nikam nejdeš

Pre všetkých utečencov, ktorí dnes stagnujú pred stanicou Keleti, mala byť Budapešť len prestupnou stanicou. Namiesto toho sa pre nich stala dočasným domovom. Aj keď nazývať podmienky, v akých žijú, domovom, to chce veľkú dávku fantázie a sarkazmu.

Námestie pred Keleti je cez deň veľmi rušné miesto. Stretávajú sa tu dve linky metra a teraz musia miestni a turisti kľučkovať pomedzi utečencov, ktorí si tu rozložili deky či kartóny. Nemajú žiadne súkromie, hygienu. Niekoľko stoviek ľudí si musí vystačiť s ôsmimi prenosnými záchodmi a jedným potrubím, z ktorého tečie voda. Tu sa môžu umyť, alebo si oprať veci.

V noci je tá scenéria úplne surreálna. Bok po boku tu spia Sýrčania, Iračania, Afganci, Pakistanci. Dospelí, tehotné ženy, deti. Základom je kartón a deka, ako vankúš musí stačiť batoh, ktorý je zároveň často to jediné, čo si so sebou nesú.

Nestráži ich nikto. Oni si už na to možno počas dlhej cesty do Európy zvykli, no teraz sú v centre hlavného mesta krajiny, ktorá patrí do Európskej únie. Prestížneho klubu najbohatších krajín sveta. Surreálne.

Video: Vlak s časťou utečencov vypravili za Budapešť,
tam stojí. Pat v Bicske trvá hodiny (autor: Martina Pažitková)

Ozýva sa tu len jediné. „Sýria, Nemecko,“ kričia podvečer ľudia na policajtov, keď im v arabčine a angličtine vysvetľujú, že ďalej pustia len ľudí, ktorí majú potrebné „papiere“.

Hovoria o schengenských vízach, ktoré, samozrejme, nemá nikto z nich. Hranice prekročili nelegálne.

„Pôvodná myšlienka bola, že utečenci prídu do Budapešti a odtiaľ sa dostanú do utečeneckých táborov. Veľa z nich sa však snažilo táborom vyhnúť a radšej chceli hneď nastúpiť do vlakov smerujúcich na západ,“ vysvetľuje Prem Kumar Rajaram zo Stredoeurópskej univerzity v Budapešti, kde sa venuje aj azylovým procesom.

Bez informácií

V pondelok pritom situácia vyzerala úplne inak. Keď nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že Sýrčanov, ktorí prídu do Nemecka žiadať o azyl, nevyhostia späť do Maďarska – ako by mali podľa dnes platných dohôd Schengenu –, vypravili z Budapešti niekoľko vlakov plných utečencov. Nezastavili ich ani Rakúšania.

Takto žijú stovky utečencov na stanici v Budapešti
autor: Martina Pažitková

Už o deň nato však Maďari vyhlásili, že bez platných víz alebo registrácie na imigračných úradoch nikoho do vlakov, ba dokonca ani na stanicu púšťať nebudú. Nastal chaos, stanicu museli na pár hodín úplne uzatvoriť.

Predtým sa do vagónov smerujúcich cez Rakúsko alebo Slovensko a Česko do Nemecka dostalo vždy aspoň zopár z nich. Teraz ani jeden, hoci mnohí mávali policajtom pred očami kúpenými lístkami. Zaplatili za ne desiatky eur, a boli im nanič.

„Stál som v rade na lístky asi dvadsať hodín,“ hovorí mi Mohammed. Tvrdí, že je Sýrčan a na Keleti čaká už deväť dní. Chce sa dostať do Dortmundu, kde vraj žije jeho rodina.

Noc na Keleti. Foto N - Tomáš Benedikovič
Noc na Keleti. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Nikto nám nič nepovie,“ dodáva a pozerá na priechod, kde si práve niekoľko desiatok utečencov ľahlo na cestu.

Je pol šiestej večer, premávka vrcholí. Teraz musia vodiči čakať. Nervózny motorkár začne túrovať motor. Utečenci naňho kričia, rozpŕchnu sa, až keď na priechod nabehnú policajti. Podobná scéna sa zopakuje niekoľkokrát.

Takto si ľudia zo stanice vybíjajú nervozitu. Inak by museli len sedieť a čakať.

„Myslím si, že nakoniec ich nechajú ísť ďalej, nie je iné riešenie. Objavili sa už nápady vybudovať tábory priamo v Budapešti, no miestni proti tomu protestovali,“ hovorí Rajaram.

Kto im pomáha?

Provizórny tábor v centre Budapešti už týždne funguje len vďaka práci dobrovoľníkov a humanitárnych organizácií, ako je Migration Aid (Pomoc migrantom). Vznikla len pred dvoma mesiacmi a na námestí pred Keleti má svoju vlastnú kanceláriu. Utečencom tam dobrovoľníci vydávajú jedlo, oblečenie, či deky, ktoré im doniesli iní.

Okrem toho sa na námestí zastavujú celý čas aj miestni obyvatelia. Nosia vodu, jedlo či plienky. Stáva sa, že tí s igelitkami plnými pečiva ďaleko nezájdu. Okamžite sa okolo nich zhŕkne skupina utečencov a o niekoľko sekúnd je taška prázdna.

Ľudia sú tu hladní a pomáhajú im len dobrovoľníci.

Všetci z nich, s ktorými som sa rozprával, sa zhodli na jednom – maďarská vláda utečencom pred Keleti nijako nepomáha. Ak teda za pomoc nerátate vyslanie niekoľko desiatok ťažkoodencov, ktorí majú vytláčať nervózny dav späť na námestie. Aby neblokovali dopravu.

„Naši dobrovoľníci vláde radi pomôžu, no nie sme ich zamestnanci a nebudeme sa podieľať na deštrukcii dôvery, ktorá je pritom jedinou vecou, čo nám pomáha zabezpečiť spoluprácu takého veľkého davu ľudí,“ kritizovali na Facebooku prístup vlády Viktora Orbána dobrovoľníci z Migration Aid. Hovorili o utorku, keď policajti bez vysvetlenia utečencov vytlačili zo stanice.

Vysvetľovať, to je podľa maďarskej vlády zrejme niečo, čo robiť netreba.

Potom to dopadne napríklad tak, že keď utečenci prejdú maďarské hranice, od colníkov dostanú do ruky papier, ktorý im hovorí, v ktorom záchytnom tábore by sa mali prihlásiť. To všetko v maďarčine.

„Nerozumejú tomu. Do utečeneckých táborov potom ani nechcú ísť, pretože sa boja, že keď im odoberú odtlačky, už sa z Maďarska nedostanú,“ hovorí Akif Afanan, 20-ročný Jordánec, ktorý v Maďarsku študuje na univerzite medicínu a architektúru.

 Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Si biely, pustia ťa

Na inokedy rušnej stanici priamo v centre maďarského hlavného mesta vládlo v stredu poobede dusné ticho.

Stačilo spraviť zopár krokov smerom k hlavnému východu, a človek hneď pochopil prečo. Najskôr pri východe uvidí niekoľko desiatok policajtov. A ak chce zísť schodmi dole na stanicu metra, z toho pohľadu ho zamrazí. Uvidí len mreže a za nimi ľudí, ktorí na kartónoch trávia už niekoľko dní.

Za normálnych okolností je na Keleti jedna veľká miestnosť, kde si cestujúci môžu kúpiť lístky na medzinárodné rýchliky. Teraz sú po stanici vyvesené provizórne papiere a kancelárie sú odrazu dve. Jedna pre občanov Únie, druhá pre cudzincov.

„Nikdy to takto nebolo, spravili to až teraz,“ hovorí staršia pani z Maďarska, keď čaká v rade na lístky. V tom, kde ich predávajú ľuďom z Únie. Druhá kancelária v stredu zívala prázdnotou.

„Koľko lístkov ste dnes predali?“ pýtam sa panej za priehradkou.

„Asi sto,“ odpovedá.

Budapešť, 2. 9. 2015. Utečenci nocujú pred stanicou Keleti pályaudvar. Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ešte dva dni predtým bola miestnosť úplne plná. Maďarským policajtom sa odvtedy podarilo „vyčistiť“ vnútro stanice od utečencov. Hliadky stoja pred každým vchodom. Oficiálne by si pas alebo občiansky preukaz mali pýtať od každého, kto chce vstúpiť na peróny.

V praxi to vyzerá tak, že ak máte dostatočne európsky vzhľad, nikto vás nerieši.

„Je to teraz oveľa lepšie, v Budapešti už pred vstupom do vlaku nemusíme ľudí kontrolovať,“ hovorí slovenský policajt, stojac v poslednom večernom spoji z Budapešti do Berlína. Časť cesty prechádza aj cez Slovensko, a preto vraj už najmenej dva týždne vysielame do tohto vlaku aj slovenských policajtov.

Na Keleti nič nové

Večerný vlak odišiel načas a bez problémov.

Ľudia na námestí sa upokojili, o pár hodín neskôr väčšina z nich spí. Malé deti držia svoje mamy za ruky, keď prechádzame okolo, cítim sa ako voyer. Neviem si predstaviť seba na ich mieste.

Je ráno, sledujem odchod ďalšieho vlaku, tentoraz ide až do Hamburgu. Nakúkam dovnútra, no nevidím žiadne skupiny utečencov. Väčšina z nich sa práve neďaleko prebúdza. Miestni a turisti rýchlym krokom kľučkujú pomedzi nich. Hlavne sa čím skôr dostať na metro.

Taký bežný deň.

Finančné zbierky:

Človek v ohrození: SK1711000000002621182213, Ľudia na úteku

Magna – č. účtu 2943004292/1100, SMS na číslo 836

Slovenská katolícka charita  – č. účtu 2945463097/1100

Fórum Donorov SMS s textom DMS UTECENCI na číslo 877

Materiálne zbierky:

Na stránke Výzva k ľudskosti je aktualizovaný formulár s požiadavkami pre konkrétne miesta, overte si, kam môžete priniesť oblečenie, potraviny či hygienu.

Požiadavky na dobrovoľníctvo:

Formulár, do ktorého sa na Výzve k ľudskosti môžete prihlásiť

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie